Khan Yunis rămâne vineri scena unor lupte violente, care au forţat deja mii de persoane să fugă, în timp ce toţi ochii sunt aţintiţi asupra Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga, care ar putea ordona Israelului să-şi limiteze ofensiva în Gaza, fără a putea să-l forţeze să facă acest lucru, scrie AFP.
În ultimele ore, comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea faţă de populaţia civilă din sudul Fâşiei Gaza, în special la Khan Yunis, unde 13 persoane au fost ucise când tancurile au tras asupra unui adăpost aparţinând Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (Unrwa).
După Statele Unite, Franţa a "condamnat" atacurile ucigaşe, cerând Israelului, fără a-l acuza direct de lovitură, să "respecte dreptul internaţional". Iar Berlinul s-a declarat "extrem de îngrijorat" de "situaţia disperată" a civililor din Khan Yunis.
"Am încercat să ieşim, dar când m-am uitat afară am văzut tancurile trăgând. Cum puteam ieşi?", a declarat pentru AFP Ahmad Katra, un palestinian rănit în incident, de pe patul său de spital. "Nu ne-au dat nicio şansă să plecăm. Au spus că este un loc sigur, dar în cele din urmă ne-au lovit într-o instalaţie a ONU", a adăugat el.
Potrivit unui jurnalist al AFP, bombardamentele au fost neîncetate joi la Khan Yunis, unde se ascunde conducerea locală a Hamas, potrivit armatei israeliene, care a acuzat de asemenea mişcarea islamistă că a comis "atacuri teroriste" în această zonă.
În ultimele zile, mii de oameni au fugit din Khan Yunis în încercarea de a se refugia în Rafah, un oraş de la graniţa cu Egiptul, unde se concentrează deja majoritatea celor 1,7 milioane de palestinieni strămutaţi de război.
Confruntată cu acest număr mare de victime şi cu distrugerile zilnice, Africa de Sud a depus luna trecută o cerere urgentă la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), susţinând că Israelul încalcă Convenţia Naţiunilor Unite privind genocidul, semnată în 1948 în urma Holocaustului.
Fără a se pronunţa pe fond, cea mai înaltă instanţă a ONU urmează să se pronunţe vineri după-amiază cu privire la măsurile urgente de protecţie a palestinienilor din Gaza. Însă, deşi ordinele sale sunt obligatorii din punct de vedere juridic, Curtea nu are mijloace de a le pune în aplicare.
Joi, Hamas s-a angajat să respecte o încetare a focului dacă aceasta ar fi cerută de această instanţă de la Haga, cu condiţia ca şi Israelul să se conformeze.
Guvernul israelian critică această procedură juridică, dar este angajat în discuţii pentru un acord în Gaza care ar include, printre altele, eliberarea ostaticilor din Gaza şi a prizonierilor palestinieni deţinuţi în Israel.
Şeful CIA se va deplasa în Europa pentru a se întâlni cu omologii săi israelian şi egiptean şi cu premierul Qatarului, în speranţa de a negocia un armistiţiu şi de a eliberara ostatici încă deţinuţi de Hamas, au relatat joi The Washington Post şi site-ul de ştiri Axios.
William Burns urmează să se întâlnească în următoarele zile cu şefii Mossadului, David Barnea, al serviciilor de informaţii egiptene, Abbas Kamel, şi cu premierul Qatarului, Mohammed ben Abdelrahmane Al-Thani, potrivit acestor publicaţii, care nu au dezvăluit locul de desfăşurare a întâlnirii.
Emiratul a denunţat declaraţiile lui Benjamin Netanyahu, care a considerat "problematic" rolul de mediator al Qatarului, acuzându-l în special de finanţarea Hamas, şi care riscă să "împiedice şi să submineze procesul de mediere".
Întrebat la Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, nu a comentat comentariile lui Netanyahu, dar a calificat Qatarul drept un partener "de neînlocuit".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.