Armata israeliană a prezentat un plan de "evacuare" a civililor din "zonele de luptă" din Fâşia Gaza, a anunţat luni biroul lui Benjamin Netanyahu, care este în continuare hotărât să lanseze o ofensivă militară împotriva oraşului supraaglomerat Rafah, relatează AFP.
Armata "a prezentat Cabinetului de război un plan de evacuare a populaţiei din zonele de luptă din Fâşia Gaza, precum şi planul pentru viitoarele operaţiuni", a precizat biroul premierului într-un scurt comunicat, fără a oferi detalii.
Acest anunţ vine înaintea unei aşteptate ofensive israeliene la Rafah, un oraş din sudul teritoriului palestinian unde, potrivit ONU, aproape 1,5 milioane de palestinieni, în marea lor majoritate strămutaţi, trăiesc în condiţii extrem de precare.
În ciuda avertismentelor internaţionale repetate, Netanyahu doreşte să lanseze o operaţiune terestră împotriva oraşului, care se află la frontiera închisă cu Egiptul şi pe care îl descrie ca fiind "ultimul bastion" al mişcării islamiste Hamas.
O ofensivă ar fi "amânată" doar dacă se va încheia un armistiţiu negociat în prezent, a declarat el duminică la postul american CBS.
Prin lansarea acestei operaţiuni, Israelul ar fi "la câteva săptămâni distanţă" de o "victorie totală" asupra Hamas, a spus el.
În timp ce negocierile pentru armistiţiu au fost reluate în Qatar, noi bombardamente au vizat duminică Rafah, iar luptele au devastat oraşul Khan Younès, aflat în ruină, la câţiva kilometri mai la nord.
De la începutul războiului declanşat de un atac fără precedent al Hamas la 7 octombrie, Fâşia Gaza, asediată de Israel, se confruntă cu o catastrofă umanitară majoră, iar 2,2 milioane de persoane, marea majoritate a populaţiei, sunt ameninţate de "foamete în masă", potrivit ONU.
Duminică, potrivit unui corespondent al AFP, sute de persoane, împinse de foame, au fugit din nordul Fâşiei Gaza, unde 300.000 de locuitori riscă să moară de foame, potrivit ONU.
- Dumnezeu, singura noastră speranţă -
Ajutorul internaţional, care pătrunde din Egipt prin Rafah, trebuie să primească undă verde din partea Israelului şi este aproape imposibil să ajungă în nord din cauza distrugerilor şi a luptelor.
În ultimele zile, palestinienii din Gaza au declarat pentru AFP că au fost forţaţi să mănânce frunze şi furaje şi chiar să sacrifice animale de povară pentru a se hrăni.
"În următoarele zece zile, mulţi oameni vor muri. Vor muri de foame, nu din cauza bombardamentelor", a declarat un locuitor, Marwan Awadieh.
"Uciderea poporului nostru prin înfometare este un genocid care ameninţă întregul proces de negociere", a declarat pentru AFP un oficial Hamas din nordul Gaza.
O foamete poate fi încă "evitată" în Gaza dacă Israelul permite agenţiilor umanitare să aducă un "ajutor semnificativ", a declarat duminică Philippe Lazzarini, comisarul general al Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (Unrwa).
Războiul a fost declanşat la 7 octombrie de un atac fără precedent asupra Israelului de către comandouri Hamas infiltrate din Gaza, care s-a soldat cu moartea a cel puţin 1.160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.
În timpul atacului, aproximativ 250 de persoane au fost răpite şi duse în Gaza. Potrivit Israelului, 130 de ostatici sunt încă reţinuţi acolo, dintre care 31 ar fi morţi.
Ca ripostă, Israelul a promis să elimine Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007 şi pe care el, Statele Unite şi Uniunea Europeană o consideră o organizaţie teroristă.
Din 7 octombrie, ofensiva israeliană a făcut 29 692 de victime în Gaza, în marea lor majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.
- Un teren comun -
Numeroase voci, inclusiv Statele Unite, principalul aliat al Israelului, şi ONU, sunt îngrijorate de soarta populaţiei din Rafah în cazul unei ofensive terestre.
"Există loc" pentru civili "să meargă la nord de Rafah, în zonele unde am terminat luptele", a declarat Netanyahu la CBS.
În acelaşi timp, ţările mediatoare încearcă să obţină un compromis din partea celor două părţi în vederea unui armistiţiu.
Reprezentanţii egipteni, qatarezi şi americani, precum şi cei ai Israelului şi Hamas, au reluat duminică negocierile la Doha, care "vor fi urmate de reuniuni la Cairo", potrivit AlQahera News, un canal de televiziune apropiat de serviciile secrete egiptene.
Consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că, în cadrul unei întâlniri recente la Paris între reprezentanţii Israelului, Statelor Unite, Egiptului şi Qatarului, s-a găsit un "teren comun" cu privire la "contururile" unui posibil acord privind eliberarea ostaticilor şi "o încetare temporară a focului".
"Ar trebui să existe discuţii indirecte între Qatar şi Egipt şi Hamas, pentru că, în cele din urmă, vor trebui să fie de acord cu eliberarea ostaticilor. Această muncă este în curs de desfăşurare", a adăugat el la CNN.
Emirul Qatarului, Tamim ben Hamad Al-Thani, este aşteptat la Paris marţi sau miercuri pentru a discuta despre negocierile în curs cu preşedintele francez Emmanuel Macron.
Potrivit unei surse Hamas, discuţiile se referă la prima fază a unui plan elaborat în ianuarie de mediatori, care prevede un armistiţiu de şase săptămâni combinat cu eliberarea ostaticilor palestinieni şi a prizonierilor deţinuţi de Israel, precum şi intrarea în Gaza a unei mari cantităţi de ajutoare umanitare.
Însă, pentru a încheia un acord, Israelul cere eliberarea tuturor ostaticilor şi a avertizat că o pauză în lupte nu înseamnă sfârşitul războiului.
La rândul său, Hamas cere o încetare completă a focului, retragerea trupelor israeliene din Gaza, ridicarea blocadei impuse de Israel din 2007 şi un adăpost sigur pentru sutele de mii de civili strămutaţi de război.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.