Canada a adăugat Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice Iran, pe lista entităţilor teroriste, iar Otawa poate bloca bunuri şi urmări în justiţie membri ai acestei organizaţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul nostru a luat decizia de înscrie Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice pe lista entităţilor teroriste, în virtutea Codului Penal”, a anunţat miercuri ministrul însărcinat cu Securitatea Publică Dominic LeBlanc.

Ottawa acuză Iranul de faptul că ”dă dovadă de dispreţ faţă de drepturile omului” şi că şi-a demonstrat ”voinţa de a destabiliza ordinea internaţională”.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Gardienii Revoluţiei sunt pe lista neagră a Statelor Unite din 2019.

Prin această decizie, Canada poate să blocheze bunuri şi urmări în justiţie membri ai organizaţiei.

Orice tranzacţii financiare cu aceştia sunt interzise.

Pe lista neagră canadiană se află aproximativ 80 de entităţi - inclusiv Hamas, Al-Qaida, Hezbollah, talibanii, Statul Islamic, Boko Haram sau "Proud Boys", o organizaţie ultranaţionalistă.

Forţa Al-Qods, aripa operaţiunilor externe ale Gardienilor, se afla deja pe această listă.

Această decizie intervine în contextul unor tensiuni puternice, de mai mulţi ani, între Canada şi Iran.

Canada, la fel ca mai multe alte ţări, dă în judecată Iranul la Curtea Penală Internaţonală (CPI), pentru ca Teheranul să fie tras la răspundere în mod legal cu privire la doborârea unui avion Boeing ucrainean în 2020.

După contestarea declanşată în Iran de moartea lui Mahsa Amini în 2022, Ottawa a impus mai multe rânduri de sancţiuni organizaţiilor şi unor oficiali iranieni acuzaţi de complicitate cu regimul.

Canada a interzis intrarea pe teritoriul său unui număr de 10.000 de oficiali iranieni, inclusiv unor membri ai Gardienilor Revoluţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.