Ploi abundente erau aşteptate marţi să lovească din nou California, unde mai multe furtuni succesive au ucis deja 14 persoane şi au determinat autorităţile să ordone evacuarea mai multor zone, inclusiv a bogatei comunităţi din Montecito, unde locuiesc prinţul Harry şi Meghan Markle, dar şi alte vedete, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Furtunile de iarnă au provocat moartea a 14 californieni, un bilanţ mai mare decât incendiile de vegetaţie din ultimii doi ani", a precizat într-un comunicat biroul guvernatorului statului, Gavin Newsom. "Ne aşteaptă încă mai multe zile de vreme severă, de iarnă", a adăugat guvernatorul, cerându-le concetăţenilor să fie "supervigilenţi".

În Paso Robles, un orăşel aflat la jumătatea distanţei dintre Los Angeles şi San Francisco, un băiat de cinci ani a fost luat de o viitură, luni, şi era încă dat dispărut, a anunţat presa locală, citând biroul şerifului. Inundaţile blocaseră maşina în care se afla împreună cu mama sa, care a fost salvată de un vecin. Autorităţile au fost nevoite să suspende căutările în cursul după-amiezii din cauza vremii, potrivit Fox 11. În regiune sunt aşteptate în continuare, marţi, ploi abundente, furtuni şi vânt foarte puternic, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS).

Între timp, autorităţile au ordonat evacuarea oraşului Montecito, o comunitate în zona de coastă, la nord de Los Angeles, şi un loc frecventat de celebrităţi. Actriţa Jennifer Aniston şi prezentatoarea de televiziune Oprah Winfrey, printre altele, au acolo case în valoare de milioane de dolari.

În zonă se aşteptau să cadă ploi de până la 200 de litri pe metru pătrat în 24 de ore, în condiţiile în care dealurile erau deja îmbibate cu apă în urma furtunilor din ultimele zile. Acest lucru face ca oraşul, înconjurat de munţi care au fost grav afectaţi de un incendiu în urmă cu cinci ani, să fie extrem de vulnerabil la alunecările de teren. În urmă cu cinci ani, alunecările de teren provocate de ploile abundente au ucis 23 de persoane în oraş. În Montecito, unde locuiesc actriţa Gwyneth Paltrow şi cântăreaţa Katy Perry, dar şi prinţul Harry şi soţia sa Meghan Markle, locuitorii îşi evacuau casele, dar era încă dificil de stabilit câţi dintre ei au urmat ordinul. Purtătorii de cuvânt ai ducelui şi ducesei de Sussex nu au răspuns la o solicitare de comentarii.

Vedeta de televiziune Ellen DeGeneres a postat pe Twitter un filmuleţ impresionat în care arată o viitură în apropierea casei sale din Montecito:

Poliţia a instalat baraje rutiere pentru a împiedica pe oricine să intre în oraş, unde mai multe drumuri au fost complet inundate, a constatat un reporter AFP. În ultimele 30 de zile, Montecito a avut parte de precipitaţii "mult peste media anuală", au precizat pompierii pe Twitter.

Zona Montecito nu a fost singura care a fost evacuată. În comitatul Santa Cruz, în apropiere de San Francisco, unde un dig a fost distrus săptămâna trecută, peste 30.000 de locuitori sunt, de asemenea, vizaţi de un ordin de evacuare.

În întreaga Californie, peste 30 de milioane de oameni sunt sub avertizare de inundaţii, potrivit CNN. În ultimele zile, în mai multe zone s-au înregistrat precipitaţii aproape record. Solurile sunt complet saturate de apă, iar Serviciul de Meteorologie al SUA (NWS) a emis avertizări de inundaţii în mare parte din California.

Unele autostrăzi au fost acoperite de un strat gros de noroi, în timp ce alte şosele s-au surpat.

Marţi dimineaţă, aproape 220.000 de locuinţe erau lipsite de energie electrică, potrivit site-ului specializat PowerOutage.

Deşi este dificil de stabilit o legătură directă între aceste furtuni şi schimbările climatice, oamenii de ştiinţă explică în mod regulat că încălzirea globală creşte frecvenţa şi intensitatea evenimentelor meteorologice extreme.

Furtuna de săptămâna trecută a lăsat deja fără curent zeci de mii de oameni, a provocat inundaţii puternice şi a declanşat alunecări de teren. A venit la doar câteva zile după un alt potop, în ajunul Anului Nou.

Cu toate acestea, precipitaţiile excepţionale din ultimele zile nu vor fi suficiente pentru a reface rezervele de apă din California, afectată puternic de secetă de două decenii. Potrivit experţilor, ar fi nevoie de mai multe ierni cu precipitaţii peste normalul perioadei, pentru ca acest lucru să se întâmple.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.