Donald Trump şi toţi foştii preşedinţi americani în viaţă asistă miercuri la funeraliile naţionale ale lui George H.W. Bush, salutat, după decesul său la vârsta de 94 de ani, ca o figură care a ştiut să depşească liniile partizane într-o Americă care se simte divizată în prezent, relatează AFP.
Prinţul Charles, cancelarul german Angela Merkel, regele Iordaniei Abdallah al II-lea şi regina Rania, preşedintele polonez Andrzej Duda însoţit de Lech Walesa şi alţi demnitari străini sunt aşteptaţi la Catedrala din Washington. Franţa este reprezentată de Hubert Védrine, un fost ministru de Externe.
Ceremonia urmează să înceapă la ora locală 11.00 (18.00, ora României), în prezenţa lui Donald şi Melaniei Trump şi a familiei Bush, inclusiv a fiului său George W. Bush, al 43-lea preşedinte al Statelor Unite.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Un fapt notabil este că Donald Trump nu urmează să ia cuvântul.
"George H.W. Bush a dus o viaţă care încarnează ceea ce America are cu adevărat extraordinar”, a scris preşedintele american într-un mesaj adresat luni Congresului. ”Hotărât în timpul războiului, preşedintele Bush a fost mărinimos pe timp de pace”.
Provenind dintr-o familie bogată din New England, Bush şi-a condus ţara din 1989 în 1993, la sfârşitul Războiului Rece şi în Primul Război de la Golf. Apoi a fost înfrânt crunt, în 1992 de către Bill Clinton.
Bill Clinton urmează să fie prezent, împreună cu soţia sa, fostul secretar de Stat Hillary Clinton, dar şi ceilalţi doi foşti preşedinţi democraţi - Jimmy Carter şi Barack Obama -, alături de fostele Prime Doamne Rosalynn Carter şi Michelle Obama.
În această zi de doliu naţional, cea mai mare parte a administraţiilor şi Wall Street-ul vor fi închise. Voturile în Congres şi dezbaterile la Curtea Supremă au fost amânate.
Un asemenea armistiţiu este rar, într-o actualitate politică americană tensionată sau dominată de un ton foarte aspru.
TOATE ONORURILE
Însă pare că a venit vremea unei concilieri mai mari, după decesul, vineri, în Texas, al fostului preşedinte american.
George H.W. Bush a anunţat că nu a votat cu Donald Trump în 2016. Omul de afaceri le-a adresat vorbe foarte dure lui George W. Bush şi Jeb Bush, celălalt fiu al său, învins de magnatul în domeniul imobiliar în alegerile primare republicane în care s-au înfruntat.
Donald Trump nu a asistat la funeraliile Barbarei Bush, soţia lui George H.W., decedată în aprilie.
Însă, după moartea patriarhului Bush, preşedintele american a rupt-o cu stilul său abraziv, aparent hotărât să-i acorde toate onorurile.
Donald Trump a ţinut, astfel, să-i împrumute avionul prezidenţial pentru a-i transporta sicriul din Texas la Washington. Şi respectă ferm linia unui discurs respectuos.
Preşedintele american nu a asistat la ceremonia solemnă de la capitoliu, luni, însă s-a dus mai târziu, împreună cu Melania Trump să se reculeagă, scurt, în faţa sicriului.
Apoi cuplul prezidenţial s-a întâlnit, marţi, cu familia, cazată la Blair House, reşedinţa rezervată oaspeţilor de marcă ai Casei Albe.
”TRAVERSAREA LINIILOR PARTIZANE”
Mii de anonimi defilează de luni seara prin faţa rămăşiţelor celui de-al 41-lea preşedinte american, la Capitoliu.
Aici şi-a început George H.W. Bush cariera politică, în anii '60.
Fiu de senator, el a fost apoi diplomat în China, iar apoi director al CIA şi vicepreşedinte al lui Ronald Reagan. După ce a plecat de la Casa Albă, el a întreţinut relaţii bune cu succesorii săi democraţi.
”Faptul că a putut să traverseze liniile partizane şi că a făcut-o cu atâta graţie, mai ales după preşedinţia sa, mă inspiră cu adevărat. Aceasta este o lecţie pe care Guvernul” lui Donald Trump ”ar putea să o înveţe cu siguranţă”, a comentat, pentru AFP, o vizitatoare, Kim Frinzell.
Sala a fost închisă publicului miercuri dimineaţa, înainte ca sicriul să fie transferat la Catedrala din Washington.
Apoi se va întoarce în Texasul adoptiv.
După o ultimă ceremonie la Biserica episcopaliană St. Martin, la Houston, el va fi înhumat în spatele Bibliotecii Prezidenţiale George-Bush, alături de Barbara, soţia sa timp de 73 de ani, şi de Robin, fiul lor mort de leucemie pe când avea trei ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...