Rachete ruseşti s-au abătut miercuri asupra unor imobile locuite la Harkov, al doilea cel mai important ucrainean, un ecou al unei escaladări previzibile a Războiului rus în Ucraina, după anunţul unei mobilizări parţiale al lui Vladimir Putin, relatează AFP.
”Cartierul nostru era relativ calm, iar acum vedeţi ce s-a întâmplat”, declară AFP Liubov, în vârstă de 65 de ani, în faţa unuia dintre imobilele atinse, grav avariat.
Harkovul, un oraş mare situat în nord-estul Ucrainei, situat la doar 40 de kilometri de frontiera cu Rusia, a fost atacat în prima zi a invaziei lansate de Vladimir Putin, la 24 februarie. Oraşul a rezistat şi nu a fost cucerit şi este bombardat intensiv, de atunci, de armata rusă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În ultimele săptămâni, Harkovul a fost relativ cruţat, după ce o contra-ofensivă ucraineană-fulger a respins trupele ruse din regiune.
Însă Rusia poate trage, în continuare, rachete de pe teritoriul rus.
Miercuri, cu puţin înainte de ora locală 2.00 (şi ora României), patru rachete au căzut în cartierul Holodnogorski şi au atins, potrivit primăriei, două imobile locuite, un şantier de construcţii şi infrastructuri civile, însă, din fericire, atacul s-a soldat doar cu un rănit, un civil.
Liubov conducea, miercuri, echipe zgomotoase de curăţare, în mijlocul molozului, după 45 de ani de experienţă în cadrul seviciilor municipale.
”Războiul este un dezastru. Este terifiant. Este dureros. Este mizerabil. Cum este posibil să suportăm astfel de lucruri?!”, se lamentează ea, în timp ce sirene anti-aeriene continuau să şuiere, iar şuieratul se amesteca cu sunetul clopotelor din turlele aurite ale Bisericii Sf Sofia, unde credincioşi ortodocşi s-au adunat să sărbătorească Naşterea Fecioarei Maria.
”ACUM SE JOACĂ TOTUL”
”Atâţia oameni şi-au pierdut viaţa şi vine iarna. Este oribil. În fiecare noapte, noi ne culcăm în frică. Însă continuăm să muncim. Ei trag şi noi muncim”, adaugă Liubov.
Reluarea bombardamentelor a precedat cu câteva ore anunţul preşedintelui rius Vladimir Putin al unei mobilizări parţiale, care vizează aproape 300.000 de rezervişti, care urmează să fie trimişi să lupte în Ucraina.
Viktoria Ovcinikova, mamă a doi copii, nu simte altceva ”decât o frică zdrobitoare”. ”Mi-e frică pentru copiii”, declară această femeie în vârstă de 43 de ani. ”Este un miracol că am supravieţuit” atacului din cursul nopţii, spune ea.
”Vedeţi, ei omoară civili. Nu e nimic aici, în afară de grădini şi case civile”, îşi exprimă indignarea Svitlana, altă locuitoare din Harkov.
”Îi cer lui Dumnezeu să le dea tuturor ruşilor înţelepciunea să fugă, să ignore (mobilizarea), să plece, să se revolte, în fine, dar să nu vină să lupte împotriva noastră”, imploră ea.
Galina, în vârstă de 50 de ani, spune că nu-i înţelege pe ruşi. ”Noi ne apărăm patria. Este teritoriul nostru. Asta este Ucraina, iar ei duc un război... pentru ce? Împotriva cui?”, se întreabă ea.
La Kiev, în prezent departe de front şi care nu a mai fost atins de bombardamente de la sfârşitul lui iunie, umorul pare mai combativ.
”Cred că nu trebuie să acordăm atenţie declaraţiilor dictatorului rus”, consideră Oleg Sloabospîţki, un activist din societatea civilă, în vârstă de 33 de ani. ”Faptul că el (Putin) anunţă o mobilizare sau faptul că anunţă un nou decret în Rusia nu va schimba nimic pentru noi, în Ucraina”, dă el asigurări.
În opinia sa, ucrainenii ar face mai bine să-şi ajute armata, în loc să se uite la declaraţiile liderului de la Kremlin. ”Înţelegem că totul se joacă acum. Fie vom învinge Rusia, fie ea ne va ocupa întregul teritoriu”, spune el.
Andrii Savciuk, alt activist, în vârstă de 27 de ani, este de aceeaşi părere. ”Ne vom recuceri fără îndoială teritoriile, indiferent câte persoane mobilizează ei şi de faptul că ameninţă în continuare cu arma nucleară”, subliniază tânărul.
Pe reţele de socializare, această sfidare s-a instalat puţin câte puţin, în cele şapte luni de la imvazia rusă, rezumate într-o memă care circulă după anunţarea mobilizării ruse - într-un montaj foto apar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi colaboratorii săi apropiaţi ţinând o pancartă pe care scrie ”Nu ne pasă”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...