Franţa va livra Kievului şase tunuri autopropulsate Caesar "în următoarele săptămâni" şi este încrezătoare că va putea produce alte 72 pentru Ucraina într-un an, a declarat miercuri Ministerul francez al Apărării.
"Datorită eforturilor economiei de război, Franţa are capacitatea de a produce 78 de Caesar pentru Ucraina în 2024 şi la începutul anului 2025", a precizat ministerul.
Şase dintre acestea, comandate în septembrie în cadrul unui contract comercial direct între Nexter şi statul ucrainean, "cu ajutorul fondurilor proprii ale Kievului", vor fi livrate "în următoarele săptămâni", în timp ce celelalte 72 vor trebui să fie finanţate în mod colectiv, a precizat ministerul.
Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, trebuia să se deplaseze joi în Franţa pentru a lansa o "coaliţie de artilerie" alături de omologul său francez, Sébastien Lecornu, dar vizita a fost anulată în ultimul moment "din motive de securitate", a anunţat miercuri seara Ministerul Forţelor Armate într-un alt comunicat.
Această coaliţie, condusă de Franţa şi Statele Unite, este special concepută pentru a consolida capacităţile Kievului în faţa Rusiei. Este una dintre componentele Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, cunoscut sub numele de Grupul Ramstein, care reuneşte peste 50 de ţări care sprijină Kievul.
Franţa a dat sau a vândut deja Ucrainei 30 de aparate Caesar de la începutul războiului, în februarie 2022. De asemenea, Danemarca a furnizat Ucrainei 19 exemplare ale unei versiuni blindate cu opt roţi. Montat pe un camion, Caesar poate trage obuze de 155 mm la 40 de kilometri distanţă.
Pentru a ţine pasul cu cererea, Nexter, filiala franceză a grupului franco-german KNDS, a accelerat producţia de Caesar de la trei ani la 18 luni şi de la două exemplare produse în fiecare lună la şase în fiecare lună.
În plus, "mobilizarea economiei a făcut posibilă creşterea capacităţii de producţie de muniţie. Între aprilie 2023 şi ianuarie 2024, am trecut de la o producţie de 1.000 de cartuşe pe lună pentru Ucraina la 2.000, iar obiectivul este de 3.000 de cartuşe pe lună în cursul anului 2024", a subliniat Ministerul francez al Apărării.
Din obiectivul de un milion de muniţii promise de Uniunea Europeană de acum până în primăvara anului 2024, doar 300.000 au fost livrate, mult mai puţine decât are nevoie Ucraina, după cum a subliniat miercuri preşedintele Comisiei pentru afaceri externe şi apărare din Senat, care a vizitat Kievul în decembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.