Spaţiul a devenit un loc de dispută al supremaţiei mondiale în care pot avea loc ”manevre inamicale”, avertizează vineri ministrul francez al Armatelor Florence Parly, anunţând transformarea Armatei Aerului în ”Armata Aerului şi Spaţiului”, revendicând un ”drept” al Franţei ”de a dezvolta mijloace de autoapărare”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Parly a oficializat, într-un interviu acordat cotidianului La Provence, o denumire aşteptată de mai multe luni, care are la bază necesitatea de a ţine cont de o ”trecere de la o viziune a unui spaţiu ca «bun comun», în serviciul ştiinţei, la un spaţiu în care puterile continuă să-şi dispute supremaţia mondială”.

”Noi nu suntem angajaţi în niciun caz într-o cursă a înarmării”, dă ea asigurări, reafirmând ataşamentul Franţei faţă de o ”folosire paşnică a spaţiului”.

Însă ”este de asemenea responsabilitatea mea să fiu sigură că am identificat perfect ameninţările cu care se poate confrunta ţara noastră”, subliniază Parly.

MANEVRE RUSE

În 2017, ”satelitul spion” rus Luci-Olimp a încercat să se apropie de satelitul militar francezo-italian Athena-Fidus. Incidentul a fost dezvăluit mai târziu de către ministru.

”Constatarea este că sateliţi se pot apropia acum de ai noştri, cu scopul de a-i bruia sau avaria, eventual distruge”, avertizează ministrul francez al Apărării.

”Vom dispune în curând de mici sateliţi de patrulare care ne vor permite să detectăm, caracterizăm şi atribuim autorilor lor acest tip de manevre inamicale”, anunţă Florence Parly.

Ministrul evocă o dotare a sateliţilor cu o cameră de luat imagini care să le permită sateliţilor ”să vadă la 360 de grade în jurul lor”, iar a unor cu ”laser de putere”, pentru a ţine la distanţă sau a-i ”orbi” pe ”cei care încearcă să se apropie prea mult”.

”MIJLOACE DE AUTOAPĂRARE” ÎN SPAŢIU

Cu sediul la Toulouse, ”inima pulsândă a (domeniului) spaţial francez”, Marele Comandament al Spaţiului urmează să aibă un efectiv de 200 de persoane, la început, iar 500 în 2025.

Investiţiile în acest sector urmează să crească cu suma de 3,6 miliarde de dolari, în plus faţă de suma de 4,3 miliarde de euro, prevăzută iniţial în cadrul Legii programării militare (2019-2025)..

”Trebuie mai întâi să cunoaştem precis situaţia spaţială din mediul imediat apropiat sateliţilor noştri, ceea ce necesită echipamente foarte performante”, justifică Florence Parly, care revendică pentru Franţa ”dreptul de a dezvolta mijloace de autoapărare” în spaţiu.

Această denumire oficială - pe care urma să o prezinte armatelor în cadrul unei vizite la Salon-de-Provence, vineri, urmează să fie susţinută, până la începutul anului viitor de un adevărat arsenal legislativ, a anunţat joi cabinetul ministrului.

”Riscul pe care-l poate constitui distrugerea sau deteriorarea cu intenţie a unuia sau mai multora dintre sateliţii noştri, indiferent că sunt civili sau militari, este un element care ar aduce atingere suveranităţii şi securităţii noastre”, a subliniat Florence Parly.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.