Franţa a efectuat pentru prima oară un tir de rachetă de croazieră, de tip MdCN, de la bordul unui submarin Le Suffren, o nouă generaţie de submarine nucleare de atac, din clasa Barracuda, iar forţele franceze pot distruge de-acum infrastructuri terestre grele de la mare distanţă, a anunţat Ministerul francez al Apărării, relatează AFP.
Le Suffren a ”realizat cu succes” marţi acest tir de testare al rachetei de croazieră navală (”missile de croisière naval”, MdCN) în largul comunei franceze Biscarrosse (sud-vest), a precizat ministerul.
”Acest succes conferă o nouă capacitate strategică Marinei noastre şi o plasează între cele mai bune din lume”, şi-a exprimat satsfacţia ministrul francez al Armatelor Florence Parly.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Forţele franceze submarine puteau, până acum, să lovească submarine şi nave de suprafaţă. Ele pot de-acum să distrugă infrastructuri terstre grele, la mare distanţă”, a precizat ea.
Franţa a intrat asfel în cercul închis al statelor dotate cu rachete de croazieră navale - ca racheta americană de tip Tomahawk, ”popularizată” de Războiul de la Golful Persic din 1991.
MdCN, care are o rază de acţiune de 1.000 de kilometri, este menită să lovească obiective situate ”în adâncime” în teritoriul advers, precum centre politice, baterii antiaeriene sau radare.
”Capacitatea sa de lansare de la bordul unui submarin permite să se exercite asupra adversarului ameninţarea constantă şi nedectată a unui atac de pe mare”, subliniază ministerul.
Le Suffren este primul dintr-o serie de şase noi submarine nucleare de atac (SNA) - adică cu propulsie nucleară -, mai discrete şi mai puternic înarmate.
Livrarea submarinului Marinei este prevăzută pânăla sfârşitul lui 2020, iar punerea acestuia în serviciu în 2021.
Misiunea SNA constă în a apăra portavioane şi submarine lansatoare de dispozitive (SNLE) purtătoare de rachete nucleare, de a urmări submarine inamice şi de a culege informaţii clasificate.
Acestor misiuni li se adaugă lovirea unor ţinte terestre şi desfăşurarea forţelor speciale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.