Peste 3.000 de hectare de vegetaţie au ars luni, iar 19 membri ai echipajelor de intervenţie au fost răniţi, iar pompierii luptau şi marţi, a doua zi la rând, împotriva unor incendii de vegetaţie alimentate de rafale violente de vânt, în Corsica şi în sud-estul Franţei, stat care a cerut un ajutor european, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Franţa a solicitat două avioane (de tip) Canadair în cadrul ajutorului european” pentru a pune capăt acestor incendii devastatoare de două zile, a declarat pentru AFP directorul general al Securităţii Civile, prefectul Jacques Witkowski.

În total 19 avioane bombardiere cu apă, şi anume zece de tip Canadair, şapte de tip Tracker şi două de tip Dash - un avion bombardier cu apă de talie mare - şi peste 2.000 de pompieri sunt mobilizaţi în prezent pentru a stinge incendiile în Sud-Est.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Pe teren, situaţia era sub control în sudul Vaucluse şi în Haute-Corse, dar rămânea delicată în Var, care este ”în prezent departamentul cel mai complicat”, unde rafale violente de vânt nu slăbeau, a anunţat prefectul zonei de securitate din sud şi al Provence-Alpes-Côte d'Azur (Paca) Stéphane Bouillon.

În Paca, două incendii erau în curs, la Croix-Valmer şi la Saint-Maximin.

În apropiere de Saint-Tropez, "la Croix-Valmer, focul este extrem de virulent şi dificil de stăpânit”, a anunţat el la Europe1. ”Focul este extrem de complex, din cauza pădurii Conservatoire de pe litoral, sunt puţine mijloace de acces şi multe case în sector”, a declarat prefectul.

La faţa locului, un cordon de poliţişti împiedicau marţi maşinile să intre pe drumul care asigură o legătură între Croix-Valmer - unde mai mulţi locuitori au fost evacuaţi - şi comuna Ramatuelle.

”ÎNCĂ DE LUCRU”

”Am făcut înconjurul incendiului în elicopter”, a declarat un reprezentant al echipelor de intervenţie a pompierilor la Ramatuelle. ”În interior este încă de lucru. Vom aborda flancul drept, pentru a salva maximum pe litoral (înspre La Croix Valmer) şi flancul stâng, unde focul ameninţă locuinţe (spre Ramatuelle)”, a adăugat el.

În Haute-Corse, imagini cu incendiile care au loc în această regiune sunt impresionante. Flăcări înaintează violent în vegetaţia de pe insulă, ameninţă case, iar pompieri şi poliţişti acţionează peste tot în cadrul operaţiunilor.

Marţi dimineaţa, în pofida faptului că persistau zone active, incendiul care a pornit de la Olmeta-di-Tuda nu mai înainta, deoarece ”vântul bătea mai încet”.

În sudul Luberon (Vaucluse), incendiul era controlat, însă era în continuare activ pe flancul stâng şi în partea din spate pe dreapta, potrivit prefecturii. Pompieri au acţionat toată noaptea, în special pentru a proteja satul Mirabeau.

În Alpes-Maritimes, unde au ars 80 de hectare luni, la Carros, primarul comunei Charles Scibetta a descoperit marţi ”un peisaj lunar”. ”Este o catastrofă! am scăpat de ceea ce e mai rău”, a declarat el pentru France Info.

Potrivit unui bilanţ provizoriu al autorităţilor, 1.800 de hectare de vegetaţie au ars în Haute-Corse, alte 800 în sudul Vaucluse, în apropiere de Mirabeau, 400 la Croix-Valmer şi 300 în apropiere de Saint-Maximin (Var).

În total trei pompieri au fost uşor răniţi, iar altul a suferit arsuri de gradul doi în Var, iar 15 poliţişti, inclusiv 11 membri CRS, au fost uşor intoxicaţi cu fum în Corsica, potrivit unor surse din cadrul poliţiei şi de la prefecturi.

”Toată Franţa se mobilizează”, a declarat pentru France Info directorul pompierilor din Bouches-du-Rhône, numărul doi în ierarhia pompierilor din Franţa, colonelul Grégory Allione, evocând o suplimentare a numărului pompierilor, ”veniţi din Alsacia şi Lorena şi de pe întregul culoar al Rhonului”.

”Sunt două efecte conjugate”, a apreciat colonelul Allione - o secetă care se repetă an de an” şi ”condiţii de vânt dezastruoase, cu intensificări de 70 până la 80 de kilometri pe oră, chiar 100 de kilometri pe oră în Corsica, timp de trei sau patru zile”.

Colonelul Allione a îndemnat ”toţi locuitorii să conştientizeze faptul că în zona Mării Mediterane, în Provence, în Corsica, trebuie să avem o atitudine cetăţenească, să nu facem focul, să nu fumăm, să nu facem grătar, să nu efectuăm lucrări forestiere”.

În contextul în care sunt în curs anchete în vederea stabilirii cauzelor acestor incendii, ofiţerul apreciază că ”există fapte rău intenţionate, există oameni care au dat foc (...). Chiştoacele de ţăgaretă aruncate pe geamul maşinii dau foc, este un lucru confirmat”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.