Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al eurparlamentarei Eva Kaili, aflată în centrul scandalului de corupţie de la Parlamentul European, ar fi recunoscut că a acceptat mită şi a dezvăluit că făcea parte dintr-o reţea, folosită de Qatar, dar şi de serviciile secrete din Maroc, al cărei rol era să intervină şi să influenţeze afacerile europene în interesul acestor ţări, a relatat joi cotidianul "La Repubblica".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Deja nu mai este o simplă poveste despre corupţie şi corupţi. Qatargate devine un adevărat spy-game. Cu un protagonist principal: Dged, adică serviciile secrete marocane. Şi o serie de co-protagonişti: serviciile de informaţii belgiene, în colaborare cu ţările partenere din Uniunea Europeană, şi guvernul din Qatar. Cu Marocul şi Doha în rolul marilor corupători”, scrie "La Repubblica".

În scandalul privind presupusa influenţă exercitată de Qatar asupra deciziilor politice din Parlamentul European, partenerul de viaţă al vicepreşedintei demise a Parlamentului European, Eva Kaili, a făcut o mărturisire. Italianul Francesco Giorgi a recunoscut în faţa anchetatorilor că a acceptat fonduri ilicite, potrivit "La Repubblica".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

ÎN SCANDAL APAR ÎNCĂ DOUĂ NUME DE EUROPARLAMENTARI

Giorgi a recunoscut că a făcut parte dintr-o organizaţie folosită de Maroc şi Qatar pentru a interveni şi a influenţa afacerile europene. Treaba lui era să gestioneze banii. Potrivit ziarului italian, Giorgi a mai spus că îi suspectează pe Andrea Cozzolino şi Marc Tarabella, ambii membri ai grupului S&D din Parlamentul European, că ar fi acceptat bani prin intermediul fostului eurodeputat italian Antonio Panzeri.

De asemenea, Marocul ar fi implicat în presupusa operaţiune de corupere, prin intermediul serviciului său de informaţii externe, Dged. Documente consultate de publicaţia italiană arată că Panzeri, Cozzolino şi Giorgi au fost în contact cu Dged şi cu Abderrahim Atmoun, ambasadorul Marocului în Polonia.

REŢEAUA PANZERI, ÎN CENTRUL ANCHETEI

Reţeaua fostului eurodeputat Antonio Panzeri se află în centrul anchetei justiţiei belgiene. Ani de zile, Panzeri a fost membru al partidului social-democrat Partito Democratico (PD), în prezent cel mai puternic partid de opoziţie din Italia. În 2017, a trecut la partidul fostului lider comunist şi ex-premier italian Massimo D'Alema, Articolo 1, dar a rămas în Parlamentul European în Grupul Socialiştilor.

Parchetul din Bruxelles este convins că Panzeri a tras sforile atunci când a fost vorba de influenţarea deciziilor politice şi economice ale Parlamentului European în favoarea unor state precum Qatar sau Maroc.

În centru se află organizaţia neguvernamentală "Fight Impunity", pe care Panzeri a fondat-o după ce a părăsit Parlamentul European în 2019. Aceasta ar fi distribuit banii din Qatar pentru a influenţa deciziile parlamentare în favoarea emiratului.

Panzeri se află în arest preventiv, în aşteptarea procesului, iar soţia şi fiica sa au fost, de asemenea, arestate.

Luca Visentini, secretarul general al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor, care a lăudat reformele pieţei muncii din Qatar ca fiind o "poveste de succes" şi care este, de asemenea, implicat în acest scandal, a fost eliberat condiţionat duminică. La 25 octombrie, Visentini a lăudat într-un interviu Qatarul ca fiind o ţară orientată spre reformă.

"THE ITALIAN JOB"

Între timp, premierul italian Giorgia Meloni a cerut să se facă lumină în scandalul de corupţie ce se ramifică spre Italia. "Scenariul este îngrijorător, ştirile care apar vorbesc despre ceva ce nu ne-am fi putut imagina niciodată. Când te confrunţi cu aşa ceva, trebuie să reacţionezi. Trebuie să mergem până la capăt pentru că de asta depinde credibilitatea UE şi a naţiunilor noastre", a declarat Meloni joi, înainte de prima sa participare la un summit UE la Bruxelles. "Vom cere ca ceea ce s-a întâmplat să fie investigat pe deplin", a declarat Meloni, care este prim-ministru al Italiei din octombrie.

Scandalul presupusei influenţe din partea Qatarului asupra deciziilor politice din Parlamentul European se extinde însă. În centrul scandalului s-ar afla de fapt serviciile secrete marocane, care se pare că au dat mită pe scară largă. Anchetatorii reconstruiesc în prezent toate fluxurile de bani din dosarul penal supranumit "The Italian Job".

Scandalul de corupţie a fost descoperit în urma unei anchete pan-europene care a durat un an, potrivit Belgiei. În acest timp, serviciul de informaţii al Belgiei a lucrat îndeaproape cu alte ţări europene, relatează Reuters.

Procurorii suspectează că europarlamentara elenă Eva Kaili şi alte trei persoane au acceptat mită de la Qatar, gazda Cupei Mondiale de fotbal, în încercarea de a influenţa elaborarea politicilor Uniunii Europene, într-unul dintre cele mai mari scandaluri care au afectat blocul celor 27 de naţiuni. Qatarul şi Kaili au negat însă orice implicare.

"PREA NAIVI, PENTRU PREA MULT TIMP"

"Am fost prea naivi pentru mult prea mult timp", a declarat însă un purtător de cuvânt al Ministerului belgian al Justiţiei, referindu-se la ceea ce el a numit "operaţiuni clandestine ale unor puteri străine" în Belgia. "Acum ne protejăm mai bine împotriva acestui lucru", a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt a calificat ancheta drept "un caz major la care Securitatea Statului lucrează de mai bine de un an, în colaborare cu servicii de informaţii străine, pentru mai multe suspiciuni de corupere a europarlamentarilor de către diferite ţări".

Poliţia belgiană a postat o fotografie cu cei 1,5 milioane de euro în numerar recuperaţi în timpul percheziţiilor făcute de vineri până luni, inclusiv o valiză-diplomat plină cu bancnote de 50 şi 100 de euro şi două serviete în care erau stivuite bancnote de 50 de euro.

Anchetatorii din Italia investighează, la rândul lor, şapte conturi bancare legate de suspecţi, a declarat o sursă apropiată anchetei. Deocamdată, au găsit 20.000 de euro în numerar într-o casă aparţinând unuia dintre suspecţi. De asemenea, au mai percheziţionat un birou din Milano, a mai spus sursa.

EVA KAILI A CERUT MAI MULT TIMP PENTRU A-ŞI PREGĂTI APĂRAREA

Între timp, Eva Kaili, care a rămas în detenţie, după ce a fost arestată săptămâna trecută, va şti abia pe 22 decembrie dacă va rămâne în spatele gratiilor pe toată durata anchetei. Avocatul ei, Michalis Dimitrakopoulos, care spune că clienta lui insistă că nu a avut nimic de-a face cu teancurile de bani găsite de poliţie, a declarat că eurodeputata a cerut mai mult timp pentru a-şi pregăti audierea, planificată iniţial pentru miercuri. "Am fost în coordonare cu avocatul ei din Bruxelles şi am convenit să cerem o amânare de câteva zile pentru a ne pregăti", a declarat Dimitrakopoulos.

Ceilalţi trei suspecţi arestaţi şi inculpaţi săptămâna trecută au fost între timp audiaţi, aşa cum era prevăzut, miercuri, de o instanţă cu trei judecători.

Partenerul lui Kaili, Francesco Giorgi, care este asistent parlamentar, va rămâne în detenţie, la fel şi Pier Antonio Panzeri, fostul eurodeputat, fondator al grupului de campanie declarat non-profit Fight Impunity, din care mai fac parte o serie de figuri cunoscute pe plan european în ultimii ani.

Niccolo Figa-Talamanca, secretarul general al unui grup de campanie pentru statul de drept, va părăsi închisoarea, dar va purta o brăţară electronică.

Aceştia pot face apel împotriva deciziilor.

Parlamentul European a votat marţi pentru a o destitui pe Eva Kaili, eurodeputata socialistă din Grecia, în vârstă de 44 de ani, din funcţia de vicepreşedinte. Colegii ei eurodeputaţi i-au cerut totodată să-şi dea demisia din Parlamentul European . "Pentru noi, acest caz este cu atât mai sensibil şi mai important cu cât atinge inima democraţiei europene", a declarat marţi pentru Reuters un purtător de cuvânt al procuraturii federale din Belgia, Eric Van Duyse.

Niciun stat nu a fost numit public de către procurori ca fiind implicat în acest scandal, precizează Reuters. Numele Qatarului şi, mai nou, al Marocului au apărut pe surse, fiind vehiculate de presă.

"Este foarte dăunător, cred, pentru toţi politicienii care au luptat atât de mult pentru a arăta că ne luăm deciziile pe baza valorilor pe care le împărtăşim", a declarat premierul estonian Kaja Kallas la un summit la Bruxelles.

CITEȘTE ȘI Scandalul de corupţie din Parlamentul European s-ar putea extinde. Un acord controversat încheiat anul trecut prin care compania Qatar Airways a obţinut acces nelimitat pe piaţa UE revine în atenţie

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.