Curtea de Casaţie din Franţa a respins miercuri recursul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy într-un dosar bazat pe interceptări, ceea ce face definitivă condamnarea sa la un an de închisoare cu suspendare, dar cu obligativitatea purtării unei brăţări electronice, pedeapsă pronunţată pentru corupţie şi trafic de influenţă. Este o pedeapsă fără precedent pentru un fost şef de stat în Franţa, relatează AFP.
Suspendată anterior, această pedeapsă, la care se adaugă trei ani de ineligibilitate, este acum executorie. În vârstă de 69 de ani, Nicolas Sarkozy va fi citat în faţa unui judecător de executare a pedepsei, care va trebui să stabilească termenii şi condiţiile brăţării sale electronice. Este prima condamnare definitivă pentru fostul preşedinte din anii 2007-2012, care se confruntă cu o serie de probleme judiciare.
„Nicolas Sarkozy se va conforma în mod evident sancţiunii impuse, care este acum definitivă”, a declarat pentru AFP Patrice Spinosi, avocatul fostului preşedinte. „În acelaşi timp, el va sesiza Curtea Europeană în următoarele săptămâni, aşa cum este acum îndreptăţit să facă, pentru a obţine garanţia drepturilor pe care judecătorii francezi i le-au refuzat”, a adăugat el. Această sesizare nu va împiedica însă aplicarea sancţiunilor impuse.
În 2014, interceptările telefonice ordonate în cadrul anchetei privind suspiciuni de finanţare libiană a campaniei sale prezidenţiale din 2007 au dezvăluit conversaţii între Nicolas Sarkozy şi avocatul său Thierry Herzog pe telefoane mobile înregistrate sub nume false. Thierry Herzog a deschis o linie telefonică pentru Nicolas Sarkozy pe numele Paul Bismuth, în speranţa de a împiedica supravegherea poliţiei.
Fostul locatar al Palatului Elysée a fost găsit vinovat pentru că, în 2014, a încheiat un „pact de corupţie” cu Gilbert Azibert, înalt magistrat la Curtea de Casaţie, alături de avocatul său de lungă durată, Thierry Herzog, pentru ca acesta să-i transmită informaţii şi să încerce să influenţeze un recurs introdus de Nicolas Sarkozy în afacerea Bettencourt, în care fostul preşedinte era acuzat că ar fi acceptat plăţi ilegale de la moştenitoarea imperiului L'Oreal, Liliane Bettencourt. Această înţelegere s-a făcut în schimbul unui „impuls” promis judecătorului pentru o funcţie onorifică la Monaco.
Cei trei bărbaţi au primit aceeaşi pedeapsă, avocatului fiindu-i interzis să poarte roba neagră timp de trei ani. Apelurile lor au fost, de asemenea, respinse, sentinţele fiind definitive.
Această decizie intervine cu mai puţin de trei săptămâni înainte de începerea, la 6 ianuarie, a procesului privind suspiciunile de finanţare ilegală, cu bani din Libia, a campaniei prezidenţiale din 2007, în care Nicolas Sarkozy urmează să compară timp de patru luni. Dacă va fi condamnat în cazul Libia, Sarkozy riscă până la 10 ani de închisoare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.