Poliţia braziliană l-a acuzat în mod oficial pe fostul preşedinte Jair Bolsonaro de fraudă în legătură cu certificatele sale care atestau vaccinarea anti-Covid, deschizând calea unor posibile acuzaţii penale la Curtea Supremă, relatează BBC şi Reuters.
Dosarele sale medicale spun că a făcut vaccinul în Sao Paulo în 2021, dar o investigaţie a constatat ulterior că el nu se afla în oraş la momentul respectiv.
Jair Bolsonaro, care nu şi-a ascuns scepticismul în legătură cu existenţa Covid şi care a jurat public că nu va face niciodată vaccinul, a negat că ar fi ştiut că datele au fost falsificate.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Poliţia a constatat în raportul său că Bolsonaro poate fi acuzat de falsificarea datelor din sistemul de sănătate publică al ţării (SUS) şi de formarea unei organizaţii criminale pentru a se sustrage normelor de sănătate publică.
Unul dintre foştii săi consilieri, Mauro Cid, care a fost arestat în luna mai în cadrul investigaţiei şi eliberat în urma unei înţelegeri judiciare, a fost, de asemenea, acuzat în mod oficial în raportul poliţiei. Poliţia a constatat că Cid a obţinut în mod fraudulos certificate de vaccinare pentru Bolsonaro şi fiica acestuia, Laura, la cererea preşedintelui. Mărturia lui Cid în cadrul acordului la care a ajuns cu justiţia a fost folosită ca probă împotriva fostului său şef.
Poliţia federală îl acuză pe Bolsonaro, alături de alte opt persoane, de complot pentru emiterea de "certificate false pentru a obţine avantaje nejustificate" în timpul pandemiei.
Aproape 700.000 de persoane au murit din cauza Covid-19 în Brazilia, potrivit Universităţii Johns Hopkins din SUA. În timpul mandatului său, Bolsonaro a minimalizat în mod repetat importanţa imunizării şi a măsurilor de distanţare socială în timpul pandemiei.
Vaccinarea era o cerinţă de intrare în multe ţări, inclusiv în SUA.
Biroul procurorului general al Braziliei va decide acum dacă îl va acuza sau nu pe fostul preşedinte.În vârstă de 68 de ani, acesta a fost interogat de poliţie în legătură cu acuzaţiile care i s-au adus în luna mai a anului trecut, când i-a fost percheziţionată şi locuinţa.
El a negat acuzaţiile şi a acuzat autorităţile că au încercat să "fabrice un caz" împotriva sa.
Noua punere sub acuzare este doar cea mai recentă bătălie juridică cu care se confruntă, fostul preşedinte fiind nevoit să îşi predea paşaportul luna trecută din cauza unei anchete privind acuzaţiile că a încercat să anuleze rezultatele alegerilor din octombrie 2022 şi să facă presiuni asupra şefilor armatei pentru a se alătura unei tentative de lovitură de stat. Săptămâna trecută, foştii şefi ai armatei şi aviaţiei braziliene au confirmat că Bolsonaro a discutat un proiect de decret pentru a împiedica transferul de putere după alegeri.
După ce a pierdut în faţa liderului de stânga Luiz Ignacio Lula da Silva în scrutinul prezidenţial, mii de susţinători ai lui Bolsonaro au luat cu asalt clădirile guvernamentale din capitala Brasilia - inclusiv palatul prezidenţial, Curtea Supremă şi Congresul -, jefuind şi vandalizând clădirile.
Bolsonaro nu mai are dreptul de a candida timp de opt ani pentru că a subminat sistemul electoral din Brazilia şi a afirmat că ultimele alegeri au fost fraudate, deşi nu există dovezi de fraudă electorală. El se afla în SUA când a avut loc atacul asupra Congresului.
S-a întors în Brazilia în martie 2023, spunând că nu are de ce să se teamă. El rămâne cea mai influentă figură de dreapta din politica braziliană.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.