Un judecător federal l-a condamnat pe fostul preşedinte adjunct al campaniei lui Donald Trump, Rick Gates, la 3 ani de supraveghere şi 45 de zile de închisoare intermitentă, afirmând că, deşi este impresionată de cooperarea acestuia cu procurorii, consideră totuşi că acesta trebuie să simtă şi o pedeapsă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Judecătorul districtual Amy Berman Jackson a spus că s-a gândit ceva timp cum să îl pedepsească pe Gates, care s-a întâlnit cu investigatorii de peste 50 de ori şi a ajutat guvernul să îi condamne pe republicanii Paul Manafort şi Roger Stone, după ce a pledat vinovat în februarie 2018 pentru că a minţit FBI şi biroul consilierului special şi a conspirat împotriva Statelor Unite.

Jackson a arătat că zi de zi vede oameni care au comis fapte ”de o amploare mult mai mică” decât faptele lui Gates, din cauza consumului de droguri sau a sărăciei, şi care, ca şi Gates, devin martori ai guvernului prin denunţarea prietenilor şi a vecinilor.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Chiar şi ei merg la închisoare pentru o paerioadă”, a explicat Jackson.

Gates, care a deţinut funcţii importante în echipa de campanie a preşedintelui şi în comitetul de inaugurare, a fost unul dintre consilierii şi consultanţii lui Trump acuzaţi în investigaţia consilierului special Robert Mueller referitoare la amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016. Gates, în vârstă de 47 de ani, a pledat iniţial nevinovat, dar şi-a schimbat poziţia în februarie 2018 şi a acceptat să colaboreze cu procurorii.

Jackson a mai spus că Gates va fi obligat să plătească o amendă de 20.000 de dolari, să muncească în folosul comunităţii şi să continue să coopereze în mai multe investigaţii în curs.

Judecătorul i-a permis lui Gates să stabilească cu ofiţerul său de probaţiune când va efectua cele 45 de zile de închisoare, afirmând că poate face acest lucru în weekend sau în perioadele în care aceste zile nu vor interfera cu responsabilităţile sale de părinte sau cu cooperarea cu autorităţile.

“Doresc să spun acestei curţi că acccept întreaga responsabilitate pentru acţiunile mele care m-au adus aici. Regret profund greşelile pe care le-am făcut şi am muncit mult pentru a-mi onora angajamentul de a îndrepta lucrurile. Familia mea şi cu mine apreciem clemenţa dumneavoastră şi sper şi vă rog să mi-o acordaţi”, a spus Gates.

Potrivit legii, Gates ar fi putut fi condamnat la aproape 5 ani de închisoare.

Avocatul lui Gates, Thomas Green, a încercat să o convingă pe Jackson să îi aplice o pedeapsă cu suspendare, iar procurorii nu au respins recomandarea.

Gates a fost folosit ca martor principal al procuraturii în trei procese. A depus mărturie împotriva lui Manafort, fostul său partener de afaceri şi mentor, care a fost condamnat în august, în Virginia, pentru fraudă financiară, iar în prezent execută o pedeapsă de 7 ani şi jumătate de închisoare. Manaford a fost preşedintele campaniei lui Trump.

Luna trecută, Gates a depus mărturie împotriva lui Stone, vechi consultant al lui Trump, care a fost condamnat în noiembrie, de un juriu din Washington, pentru că a minţit Congresul, pentru obstrucţie şi influenţarea martorilor. Sentinţa sa va fi decisă tot de Jackson în februarie.

Gates a mai depus mărturie şi împotriva lui Greg Craig, care a fost consilier la Casa Albă în timpul administraţiei preşedintelui Barack Obama şi care a fost achitat la Washinton, în septembrie, pentru acuzaţia că a minţit autorităţile în legătură cu activitatea sa legată de Ucraina.

Gates şi Manafort s-au numărat printre primii apropiaţi ai lui Trump puşi sub acuzare de Mueller, care a fost numit în mai 2017. Acuzaţiile pentru care Gates a pledat vinovat sunt fraudă fiscală, ascunderea unor conturi bancare din străinătate şi încălcarea legii Foreign Agents Registration Act, în privinţa activităţii efectuate pentru fostul guvernul pro-rus al Ucrainei.

Înainte de a coopera cu procurorii, Gates a fost acuzat de fapte mai grave, care includeau ajutorul dat lui Manaford pentru depunerea de declaraţii fiscale false, declaraţii false privind veniturile sale proprii şi minciuni referitoare la existenţa conturilor din străinătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.