Fostul premier Édouard Philippe şi-a anunţat în mod oficial candidatura în ”viitoarele alegeri prezidenţiale” în plină criză politică, în timp ce preşedintele Emmanuel Macron caută un candidat la Matignon, deschizând astfel perspectiva post-Macron, fără să excludă o încheiere anticipată a mandatului şefului statului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Simţul timing-ului. Simţul priorităţilor”, a reacţionat imediat şefa ecologiştilor, Marine Tondelier, în contextul în care consultări se înlănţuie interminabil la Palatul Élysée în vederea soluţionării crizei provocate de dizolvarea Adunării Naţionale şi alegerile legislative.

Édouard Philippe confirmă astfel dorinţa care-l macină de la plecarea sa de la Matignon în 2020, în vederea căreia şi-a înfiinţat propriul partid, Horizons - şi anume să-i succeadă lui Emmanuel Macron.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Voi candida în viitoarele alegeri prezidenţiale”, a declarat primarul din Havre într-un interviu acordat Le Point şi publicat marţi seara.

Fostul protejat al lui Alain Juppé ”confirmă”, întrebat despre acest lucru, că este pregătit în perspectiva unor alegeri prezidenţiale anticipate.

Această ipoteză pluteşte în aerul clasei politice franceze, în contextul unei Adunări Naţionale fără o majoritate şi unei crize instituţionale fără precedent în Republica a V-a, pe care Emmanuel Macron este chemat să o soluţioneze prin numirea unui premier.

”Aceasta nu este o surpriză. El a spus deja că se pregătea, toată lumea o ştia. Spune lucruri. Nu este mâine, se pregăteşte şi va candida în viitoarele alegeri prezidenţiale”, declară un membru al anturajului său.

”Trăim un moment inedit, dificil pentru toată lumea, pentru francezi, pentru şeful statului, pentru fosta majoritate”. ”A da dovadă de individualism” ”în timp ce actualitatea, urgenţa este de a găsi o stabilitate” şi ”a-şi anunţa candidatura nu mi se pare cu adevărat oportun în prezent”, a reacţionat la LCI preşedintele grupului macronist în Senat, François Patriat.

Palatul Élysée, contactat de AFP, nu a reacţionat.

”LOIAL, DAR LIBER”

Ambiţiile prezidenţiale ale lui Édouard Philippe nu ridicau vreun dubiu, după ce acesta a bifat toate căsuţele ascensiunii către cele mai importante alegeri după ce a plecat de la Matignon în 2020.

Cu trei ani mai înainte, Emmanuel Macron, ales la Palatul Élysée, încredinţa Matignonul, spre surprinderea generală, acestui cadru din Partidul Les Républicains (LR, dreapta), un ”enarch” (un membru al unei oligarhii în care toate posturile-cheie sunt deţinute de către foşti membri ai École nationale d'administration, ENA), ales primar al Havre în 2010.

Şederea la Matignon a fost uneori complicată, pe timpul violentei crize a ”vestelor galbene”, iar relaţiile cu preşedintele au devenit rapid delicate. Ele conduc la înlocuirea sa cu Jean Castex în 2020, după prima fază a crizei covid-19, care i-a adus lui Édouard Philippe o popularitate notabilă, rară la plecarea de pe rue de Varenne.

De atunci, acest consilier de stat în vârstă de 53 de ani cu o silueta longilină, o barbă mai întâi brună iar apoi grizonantă care apoi a dispărut - el este victima alopeciei - a depus eforturi să-şi pregătească candidatura, înfiinţându-şi propria formaţiune, Horizons, la sfârşitul lui 2021, înainte de campania în vederea realegerii lui Emmanuel Macron.

Strâmtorat într-o majoritate relativă, cultivând în Adunare credoul ”loial, dar liber” edictat de şeful său, Partidul Horizons a ridicat tonul după dizolvare, accentuându-şi independenţa financiară şi reuşind - un fapt singular în fosta majoritate - să-şi păstreze numărul de deputaţi.

Acest lucru îi permite lui Edouard Philippe să-şi afişeze tot mai ostentativ distanţarea de şeful statului şi să-şi cultive singularitatea, provocând un scandal prin revendicarea faptului că a împărţit o ”cină cordială” cu Marine Le Pen anul trecut, ceea ce i-a permis să constate, spune el, ”dezacorduri foarte profunde în foarte multe subiecte”.

Cel care s-a declarat un ”om de dreapta” pe treptele Matignonului în 2017, promovează din 2022 o coaliţie cu fosta sa formaţiune LR, baza politică pe care vrea să o vadă lărgită în cucerirea puterii la o parte a social-democraţilor, pe care a catalogat-o la un moment dat drept ”stânga mitterandiană”.

În Le Pont, întrebat ce părere are despre Xavier Bertrand şi Bernard Cazeneuve, Édouard Philippe declară de altfel că susţine ”orice premier ales într-un spaţiu politic care merge de la dreapta conservatoare la social-democraţie” şi profiră să apese asupra temelor sale predilecte, ca educaţia, ordinea publică şi mai ales criza finanţelor publice.

El profită de această ocazie şi critică dur gestionarea Guvernului demisionar şi obiectivele acestuia de stabilizarea a deficitului la 3% în 2027, în care ”nu crede nimeni”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.