Fostul poliţist alb Derek Chauvin, găsit vinovat în urmă cu două săptămâni de uciderea afroamericanului George Floyd prin asfixiere cu genunchiul la o arestare la Minneapolis, la 25 mai 2020, cere anularea verdictului, apreciind că nu i s-a respectat ”dreptul la un proces echitabil” şi organizarea unui nou proces, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Echipa apărării consideră că dreptul constituţional al condamnatului la un proces echitabil a fost călcat în picioare.

După trei săptămâni de proces şi în urma unor deliberări scurte, Derek Chauvin, în vârstă de 45 de ani, a fost găsit, la 20 aprilie, vinovat de uciderea lui George Floyd şi a fost încarcerat imediat.

Pedeapsa lui Chauvin urmează să fie anunţată la 25 iunie.

Avocatul său Eric Nelson a cerut marţi ”o audiere în vederea anulării verdictului în baza unor comportamente nepotrivite ale juriului, unor ameninţări, intimidări şi presiuni exercitate asupra sa şi/sau eşecului de a urma instrucţiuni în timpul deliberărilor”, potrivit unui document depus în justiţie.

El cere un nou proces pe motiv că judecătorul a refuzat să strămute procesul şi să izoleze juraţii în timpul audierilor, iar astfel aceştia au fost influenţaţi, în opinia sa, de imensa acoperire mediatică a dosarului şi au fost expuşi riscului ”intimidării” sau unor ”represalii”.

”Nu. Nu. Nu. Vinovat. Vinovat. Vinovat”, a reacţionat pe Twitter avocatul familiei Floyd, Ben Crump.

Cererea - în pofida faptului că nu menţionează acest lucru - a fost depusă după publicarea unor fotografii cu unul dintre cei 12 juraţi la o manifestaţie antirasistă, care a ridicat întrebări cu privire la imparţialitatea sa.

La opt zile după acest verdict istoric, unul dintre juraţi, Brandon Mitchell, un bărbat în vârstă de 31 de ani, a acorsat mai multe interviuri, în speranţa de a încuraja afroamericani să facă parte din jurii.

Acest verdict rar împotriva unui poliţist este considerat o etapă importantă în istoria rasială a Statelor Unite şi o mustrare a forţelor de ordine, din cauza tratamentului pe care-l aplică afroamericanilor.

George Floyd a murit la 25 mai 2020 după ce a fost ţinut la pământ timp de nouă minute, cu mâinile încătuşate la spate, de către Derek Chauvin, care şi-a ţinut genunchiul pe gâtul său, în pofida faptul că i-a spus în mai multe rânduri că nu poate respira. Scena a fost filmată de către trecători şi a fost postată pe reţele de socializare. 

”La fel ca votul (în alegeri), acest lucru poate ajuta la provocarea unei schimbări”, a declarat el.

Ulterior a apărut pe reţele socializare o fotografie în care Brandon Mitchell poartă un ticou în culorile Black Lives Matter (BLM), cu mesajul ”Luaţi-vă genunchii de pe gâtul nostru”.

Brandon Mitchell a declarat presei locale că a fost forografiat îmbrăcat astfel în marja unei mari manifestaţii antirasiste organizate la sfârşitul lui august, la Washington, cu ocazia marcării discursului istoric al liderului drepturilor civice Martin Luther King «I have a dream».

În chestionarul adresat potenţialilor juraţi înainte de proces, la momentul selectării lor, el a declarat că nu a participat la manifestaţii împotriva violenţelor poliţiei care au avut loc după moartea lui George Floyd.

”Răspunsurile sale erau tehnic corecte”, deoarece era vorba despre o comemorare, declară AFP experul în selectarea juraţilor Jeffrey Frederick.

”Judecătorului îi revine de-acum să-l interogheze din nou, pentrua vedea dacă are idei preconcepute sau dacă a minţit şi să stabilească dacă acest lucru este suficient de grav pentru a afecta rezultatul procesului”, precizează el.

”Însă ştacheta anulării unui proces este foarte sus, iar acest lucru se întâmplă foarte rar”, subliniază el.

Un consultat în selectarea juraţilor, Steve Tuller, consideră ”puţin probabil ca aceste dezvăluiri să schimbe verdictul”.

Însă, în opinia sa, ”nu există nicio îndoială că apărarea se va folosi de acest lucru pentru a face apel”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.