Forţele ruse avansau miercuri în nord-estul Siriei, pentru a se asigura de plecarea tuturor forţelor kurde dintr-o lungă zonă la frontiera cu Turcia, în cadrul punerii în aplicare a unui acord încheiat între Moscova şi Ankara, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste forţe ruse, deja prezente în Siria, unde susţin armata preşedintelui sirian Bashar al-Assad, au trecut Eufratul, marele fluviu care traversează nordul acestei ţări devastate de război. Ele ”înaintează către frontiera siriano-turcă”, a anunţat la Moscova Ministerul rus al Apărării.

Preşedintele american Donald Trump a apreciat că un ”mare succes” a fost obţinut în Siria prin crearea unei ”zone de securitate” la frontiera siriano-turcă şi a anunţat că urmează să facă o declaraţie cu privire la acest subiect la ora 15.00 GMT (18.00, ora României).

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Într-o întâlnire, marţi, la Soci, în Rusia, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip  Erdogan au încheiat un ”memorandum” vizând retragerea totală a forţelor kurde din zonă şi cu privire la un control comun a uneimari părţi a frontierei turco-siriene.

Acest ”memorandum” reprezintă înfrângerea Forţelor Democratice Siriene (FDS), a căror coloană vertebrală este miliţia Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), care a ajutat coaliţia internaţională condusă de Washington să învingă militar gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Salutat drept ”istoric” de Erdogan, acest acord pune totodată capăt voinţei de autonomie a kurzilor - coşmarul Ankarei.

Potrivit acestei antante, YPG este necesar să se retragă - cu tot cu armament - într-un termen de ”150 de ore, începând de la ora 9.00 GMT (12.00, ora României) din 23 octombrie”, în afara unei limite de 30 de kilometri de la frontiera turco-siriană.

”UCIDEREA ŞI VÂNAREA KURZILOR”

Scene de furie şi disperarea aveau loc miercuri la Qamishli, un oraş de frontieră situat în nordul extrem al Siriei, considerat capitala de facto a kurzilor sirieni şi care a fost exclus din acordul cu privire la ”zona de securitate”.

Sute de locuitori au manifestat strigând sloganuri ostile puterii turce, au constatat jurnalişti AFP.

În oraş se află câteva zeci de mii de civili, inclusiv numeroşi deplasaţi, iar situaţia este deja foarte precară.

”Acest acord este în serviciul puterilor străine şi nu al poporului”, a deplâns Talaat Youndes, un reprezentant al administraţiei kurde.

În opinia sa, ”obiectivul Turciei este să uciderea şi vânarea kurzilor şi punerea lor sub ocupaţie”.

Turcia, care a lansat la 9 octombrie o ofensivă în această regiune, după ce a primit unda verde de facto a preşedintelui american Donald Trump, a anunţat la 17 octombrie un armistiţiu de cinci zile care s-a încheiat marţi seara.

Potrivit cererii Ankarei în vederea unei prelungiri a armistiţiului, FDS au anunţat la timp retragerea ”tuturor combatanţilor şi forţelor de securitate” kurde dintr-o zonă cu o lungime de 120 de kilometri, cuprinsă între oraşele Tal Abyad şi Ras al-Ain.

”NU ARE ÎNCREDERE DEPLINĂ”

Preşedintele turc a avertizat că va lua ”toate măsurile necesare”, în cazul în care acordul cu privire la retragerea YPG - pe care le cataloghează ”teroriste” - nu este respectat.

Ankara şi-a întrerupt ofensiva în urma unui acord cu Statele Unite care prevede retragerea YPG la peste 30 de kilometri distanţă de frontiera turcă de-a lungul acestei zona de 120 de kilometri.

Însă Turcia vrea să se asigure că forţele kurde părăsesc toată zona de frontieră - care se întinde pe mai bine de 400 de kilometri.

Potrivit acordului de la Soci, Moscova urmează să se asigure de retragerea YPG din restul porţiunilor de la frontiera turcă, cuprinse între Eufrat şi Irak, celălalt vecin al Siriei.

În acelaşi timp, forţe ale regimului sirian se îndreaptă către zona de frontieră, după ce aau fost chemate în ajutor de către forţele kurde, abandonate de către americani.

Preşedintele Bashar al-Assad a dat asigurări marţi că este ”pregătit să suţină orice (...) rezistenţă faţă de agresiunea turcă”.

Ankara a anunţat că contează pe Moscova să pună în aplicare acodul de la Soci, adăugând că ”nu are încredere deplină”. Textul prevede ca ruşii şi sirienii să acţioneze împreună ”pentru a facilita plecarea” tuturor combatanţilor YPG şi armamentului lor.

Turcia, care susţine grupări rebele ce se opun lui Bashar al-Assad, se teme că regimul de la Damasc le-ar permite forţelor kurde să rămână în anumite zone.

NATO a anunţat o reuniune joi, la Bruxelles, la nivel ministerial, într-o încercare de a aplana divergenţele apărute în cadrul Alianţei Nord-Atlantice în urma operaţiunii lansate de Turcia, o ţară membră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.