La mai puţin de o săptămână după căderea oraşului-bastion Vuhledar, forţele ruse au intrat în împrejurimile oraşului Toreţk, aflat pe linia frontului din estul Ucrainei, a anunţat luni seară armata ucraineană, relatează Reuters.
„Situaţia este instabilă, luptele au loc literalmente la fiecare intrare (în oraş)”, a declarat Anastasia Bobovnikova, purtător de cuvânt al Grupului tactic operaţional Luhansk, pentru postul naţional de televiziune din Ucraina. „Ruşii au intrat în periferia estică a oraşului”, a anunţat ea.
La rândul său, Ministerul rus al Apărării declarase luni ceva mai devreme că forţele sale au provocat pierderi, în oameni şi echipamente, în apropierea mai multor aşezări din zonă, inclusiv lângă Toreţk.
Bloggeri militari ruşi au declarat, de asemenea, că trupele ruse continuă să avanseze spre centrul oraşului.
Avansul forţelor Moscovei - la fel ca şi capturarea oraşului Vuhledar săptămâna trecută - subliniază superioritatea netă a Rusiei în ceea ce priveşte oamenii şi materialele, în timp ce Ucraina pledează pentru mai multe arme din partea aliaţilor occidentali care au sprijinit-o până acum.
Rusia, care controlează în prezent puţin sub o cincime din teritoriul ucrainean, avansează spre Toreţk din august, cucerind sat după sat cu ajutorul infanteriei, ajutată de utilizarea sporită a bombelor ghidate, extrem de distructive.
Având în vedere că Ucraina pierde din ce în ce mai mult teritoriu, preşedintele Volodimir Zelenski a ordonat comandanţilor săi să facă „tot ce se poate face” pentru a minimiza avansul Moscovei de-a lungul liniei frontului.
Pentru Ucraina, Toreţk este un oraş de pe linia frontului de 10 ani, deoarece este aproape de teritoriile ucrainene cucerite de separatiştii susţinuţi de Rusia în 2014. De atunci, a devenit o ancoră a fortificaţiilor Kievului.
Pentru Moscova, cucerirea oraşului, cunoscut până în 2016 sub numele sovietic de Dzerjinsk, după Felix Dzerjinski, fondatorul poliţiei secrete sovietice, ar fi încă un pas de îndeplinirea obiectivului preşedintelui Vladimir Putin de cucerire a regiunii Donbas.
Potrivit analiştilor militari ucraineni, căderea colinei Toreţk ar permite Moscovei să obstrucţioneze principalele rute logistice care leagă spatele operaţional al forţelor Kievului din zonă cu zona de luptă, inclusiv drumul principal Pokrovsk-Kostiantinivka.
După ce nu a reuşit să cucerească capitala Kiev atunci când a lansat invazia la scară largă a Moscovei în februarie 2022, Putin s-a concentrat pe cucerirea vechiului centru industrial din estul Ucrainei, cunoscut sub numele de Donbas, care cuprinde regiunile Luhansk şi Doneţk. De atunci, Donbas a devenit teatrul principal de război şi aici au avut loc unele dintre cele mai mari bătălii din Europa din ultimele generaţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.