Casa Albă acuză China de faptul că foloseşte ”masiv” baloane sondă ca instrumente de spionaj în toată lumea, acuzaţii pe care Beijingul le respinge ca făcând parte dintr-o campanie de denigrare a sa, relatează AFP.
Statele Unite anunţă că se află ”în discuţii cu aliaţii şi partenerii” lor pe tema unei ”flote” de baloane de spionaj pe care China le-a desfăşurat - acuză America - în întreaga lume în ultimii ani.
”Baloane chinezeşti au fost observate deasupra unor ţări de pe cinci coninente”, cărora le-au ”încălcat suvernitatea”, a declarat miercuri presei o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
Statele Unite au doborât sâmbătă, în mare, o aeronavă chineză care i-a survolat teritoriul timp de mai multe zile.
Oficiali americani au dat asigurări că decizia de a aştepta înainte de a-l doborî a oferit ”o ocazie formbidabilă de a înţelege şi studia mai bine” dispozitivul, a cărui traversare a teritoriului american a captivat America timp de mai multe zile.
ÎMPĂRTĂŞIRE DE INFORMAŢII
Washingtonul a dat asigurări că China nu se află la prima încercare şi că Beijingul a trimis trei aeronave în scurte incursiuni în spaţiul aerian american în timpul preşedinţiei lui Donald Trump şi una la începutul mandatului lui Joe Biden.
China, la rândul său, a condamnat puternic distrugerea balonului, despre care spune că este o aeronavă ”civilă folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”, care a intrat în mod ”nevoit” în spaţiul aerian american.
”A fost un act iresponsabil, iar ca răspuns noi am acţionat în mod responsabil şi prudent pentru a ne apăra interesele”, a justificat miercuri şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.
El a anunţat - într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg - că armata americană îşi continuă activitatea de colectare de fragmente din balon, în largul coastelor statului american South Carolina.
Oficiali guvernamentali informează atât Congresul cu privire la informaţiile colectate, cât şi zeci de ţări din lume, de la Washington sau prin intermediul ambasadelor, a precizat Blinken.
”O facem”, a declarat el, ”pentru că Statele Unite nu sunt singura ţintă a acestproui gram vast care a încălcat suveranitatea unor ţări de pe cinci continente”.
SPIONAJUL CHINEZ, ÎN CREŞTERE ÎN EUROPA ŞI ASIA
Jens Stoltenberg a exprimat îngrijorarea statelor membre NATO din cauza acestor activităţi de spionaj ale Chinei şi a subliniat că Beijingul a investit masiv, în ultimii ani, pentru a se dota cu noi capacităţi militare.
”Noi am observat totodată o creştere a activităţilor de spionaj ale Chinei în Europa. Ei folosesc sateliţi, Internetul şi, aşa cum am văzut deasupra Statelor Unite, baloane”, a acuzat el, îndemnând la o ”vigilenţă constantă”.
The Washington Post (WP) scrie, citând oficiali americani neidentificaţi, că acest program chinez de spionaj este coordonat în parte de pe Insula Hainan, în sudul Chinei.
Baloane spion au fost folosite pentru a supraveghea instalaţii militare în Japonia, India şi Taiwan, dezvăluie ziarul american.
Preşedintele american Joe Biden a declarat în discursul său despre Starea Uniunii, marţi seara, că Sattele Unite nu se lasă intimidate de către China.
Biden a subliniat într-un interviu acordat PBS că ”nu caută conflictul” cu China.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...