Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, îl avertizează pe Donald Trump că SUA se vor confrunta cu o „ameninţare teribilă” din partea Chinei, Iranului şi Coreei de Nord, dacă Ucraina este împinsă să semneze un acord de pace în condiţii favorabile Moscovei. Într-un interviu acordat Financial Times (FT), Mark Rutte a declarat că aprofundarea legăturilor dintre adversarii SUA pune America în pericol şi îi cere preşedintelui ales să rămână alături de NATO şi să continue să sprijine Ucraina.
Mark Rutte a menţionat că există riscul ca Rusia să furnizeze tehnologie de construcţie a rachetelor către Coreea de Nord, în timp ce Iranului i-ar pune la dispoziţie o linie de finanţare. Într-o referire aparentă la Taiwan, el a avertizat voalat că preşedintele chinez Xi Jinping „s-ar putea gândi la altceva în viitor, dacă nu există un acord bun (pentru Ucraina)”.
„Nu putem avea o situaţie în care (liderul nord-coreean) Kim Jong Un şi liderul rus şi Xi Jinping şi Iranul să bată palma pentru că am ajuns la o înţelegere care nu este bună pentru Ucraina, deoarece pe termen lung aceasta va fi o ameninţare gravă la adresa securităţii nu numai a Europei, ci şi a SUA”, a declarat Rutte pentru FT în primul său interviu în calitate de şef al alianţei militare occidentale.
Rutte a precizat că i-a spus aceste lucruri lui Trump la întâlnirea lor din Florida din 22 noiembrie, ca parte a unui efort de a-l convinge pe preşedintele ales al SUA să rămână angajat cu aliaţii occidentali şi să continue sprijinul american pentru Ucraina.
„Uitaţi-vă la tehnologia rachetelor care este acum trimisă din Rusia în Coreea de Nord, care reprezintă o ameninţare gravă nu numai pentru Coreea de Sud, Japonia, ci şi pentru continentul american”, susţine Rutte că i-a spus lui Trump. „Iranul primeşte bani de la Rusia în schimbul, de exemplu, al rachetelor, dar şi al tehnologiei dronelor. Iar banii sunt folosiţi pentru a susţine Hezbollah şi Hamas, dar şi pentru a direcţiona conflictul dincolo de regiune”, i-a explicat şeful NATO. „Aşadar, faptul că Iranul, Coreea de Nord, China şi Rusia colaborează atât de strâns (înseamnă) că aceste diferite părţi ale lumii în care există conflicte şi care trebuie gestionate de politicieni sunt din ce în ce mai conectate”, a spus Rutte. „Şi există un Xi Jinping care urmăreşte foarte atent ce iese din asta”, a adăugat el, într-o referire aparentă la temerile că, dacă Rusiei i se permite să preia părţi mari din Ucraina, liderul chinez s-ar putea simţi încurajat să folosească forţa împotriva Taiwanului. „Acestea au fost punctele pe care i le-am prezentat”, a rezumat Rutte.
În timpul campaniei sale pentru preşedinţie, Trump a promis să pună capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”. El l-a ales pe fostul general Keith Kellogg ca emisar special pentru Ucraina şi Rusia, care a cerut îngheţarea liniilor de luptă existente şi forţarea Kievului şi a Moscovei să se aşeze la masa negocierilor.
Olandezul Rutte a preluat funcţia de la NATO în octombrie cu un istoric solid de colaborare cu Trump în timpul primei sale preşedinţii. Fostul prim-ministru a făcut presiuni în 2018 pentru ca aliaţii NATO să cheltuiască mai mult pentru apărare, pentru a contracara o ameninţare a lui Trump de a retrage sprijinul SUA pentru alianţă. „Avem o relaţie puternică. Ne-am plăcut reciproc atunci când eram în rolul meu anterior, când el era preşedinte. Şi simt că putem lucra de pe aceeaşi bază. Şi te ajută faptul dacă îţi face plăcere să lucrezi cu cineva”.
Rutte prezidează marţi, la Bruxelles, o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul NATO, în cadrul căreia şeful diplomaţiei ucrainene a solicitat ca ţara sa să primească o invitaţie oficială de a adera la alianţă, ceea ce SUA şi Germania, în special, au exclus în viitorul apropiat.
Secretarul general al NATO consideră că sporirea sprijinului militar pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de orice potenţiale discuţii de pace este mai importantă decât dezbaterea de moment legată de oferirea eventualei calităţii de membru. „Cel mai important lucru acum este să ne asigurăm că, oricând ar decide Zelenski să intre în negocieri de pace, poate face acest lucru dintr-o poziţie de forţă”, a declarat Rutte. „Pentru mine, aceasta este acum prioritatea numărul unu”, a subliniat şeful NATO.
Momentul discuţiilor de pace şi al invitaţiei de aderare la NATO „este ceva despre care aliaţii se consultă în mod clar reciproc - care ar putea fi cel mai bun pas următor şi cum să lucrăm la acest lucru”, a explicat Rutte. „Dar ceea ce le spun întotdeauna când mă întreabă, le spun, ei bine, totul este foarte bine şi trebuie să avem aceste dezbateri, dar pentru viitorul imediat, cel mai important lucru este să obţineţi ajutorul militar pentru Ucraina, în special pentru apărarea aeriană, dar şi sistemele ofensive de care au nevoie pentru a purta un război”, a adăugat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.