Guvernul filipinez a acuzat China că a tras cu rachete de semnalizare asupra unuia dintre avioanele sale de patrulare în Marea Chinei de Sud, în apropierea insulelor disputate de cele două ţări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un avion de vânătoare chinez a tras rachete de semnalizare „în mod repetat la o distanţă periculos de mică” asupra unui avion civil filipinez de patrulare în apropierea recifului Scarborough la 19 august, a anunţat Guvernul de la Manilla. 

Acelaşi avion a fost ţinta, trei zile mai târziu, a unor rachete de semnalizare trase din reciful Subi, controlat de China, a adăugat acesta.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Vineri, Beijingul a anunţat că a luat „contramăsuri” împotriva avioanelor militare filipineze acuzate că au intrat în spaţiul său aerian deasupra Mării Chinei de Sud. China va continua „să îşi protejeze ferm suveranitatea teritorială şi drepturile maritime şi se va opune oricărei acţiuni care le încalcă”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe.

Tensiunile dintre Beijing şi Manila s-au intensificat în ultimele luni şi au fost marcate de o serie de confruntări în Marea Chinei de Sud.

Luni, nave sub pavilion chinez şi filipinez s-au ciocnit în apropierea atolului disputat Sabina, situat la 140 de kilometri vest de insula filipineză Palawan şi la aproximativ 1 200 de kilometri de insula Hainan, cea mai apropiată de China.

Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, inclusiv ambele bancuri, respingând o hotărâre din 2016 a Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, potrivit căreia pretenţiile expansive ale Beijingului nu au nicio bază în temeiul dreptului internaţional.



 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.