La mai puţin de un an de la ultima mobilizare de amploare, principala alianţă sindicală a fermierilor din Franţa, FNSEA-JA, a lansat luni acţiuni de protest în mai multe departamente. Loviţi de recolte slabe şi de apariţia unor boli ale animalelor, agricultorii francezi intenţionează să se mobilizeze inclusiv împotriva acordului Mercosur - negociat timp de decenii între UE şi mai multe ţări din America Latină - pe care Comisia Europeană speră să îl semneze până la sfârşitul anului, dar care stârneşte nemulţumirea fermierilor şi din alte ţări europene.
Mai multe tractoare şi fermieri şi-au petrecut noaptea pe N118, în apropiere de Vélizy-Villacoublay, iar aceştia continuau să blocheze două din cele trei benzi dinspre Paris. Presa franceză prognozează perturbări majore ale traficului până la ora 14.00, după ce luni alianţa sindicală FNSEA-JA a dat startul unei noi runde de proteste ale agricultorilor, cu acţiuni simbolice aşteptate în întreaga ţară. La mai puţin de un an după o mişcare de furie la scară largă în mediul rural, sindicatele agricole îşi cheamă din nou trupele să demonstreze, dar într-o ordine dispersată.
Arnaud Rousseau, preşedintele FNSEA, a declarat că scopul noilor proteste nu este de a-i „bloca pe francezi”, ci de a le „transmite mesajul că situaţia cu care se confruntă agricultura în prezent este o urgenţă, iar în unele locuri estye una dramatică”.
Revendicările sunt diverse. Afectaţi de recoltele slabe şi de apariţia unor boli ale animalelor, agricultorii consideră că nu au cules încă roadele furiei din iarna trecută: punerea în aplicare a celor 70 de angajamente luate atunci de guvernul Attal a fost încetinită de dizolvarea Adunării Naţionale franceze. Ei consideră că standardele impuse sunt mai complexe ca niciodată, iar veniturile insuficiente, relatează Franceinfo.
În plus, finalizarea acordului de liber schimb propus de Uniunea Europeană cu ţările Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay) ar putea aprinde şi mai mult spiritele. În ciuda opoziţiei politicienilor şi a agricultorilor francezi, Comisia Europeană pare hotărâtă să semneze acordul până la sfârşitul anului.
Până marţi, sunt prevăzute 82 de acţiuni în toată Franţa, în special în faţa prefecturilor şi pe sensurile giratorii.
Ministrul de interne Bruno Retailleau i-a avertizat pe fermieri că va exista „toleranţă zero” în cazul unor „blocaje de durată” ale drumurilor, scrie Le Figaro.
ACORDUL MERCOSUR RISCĂ SĂ DECLANŞEZE PROTESTE EUROPENE
În ceea ce priveşte acordul Mercosur, agricultorii francezi sunt departe de a fi singurii care îl resping. Organizaţiile de agricultori din principalele ţări producătoare din Europa denunţă, de asemenea, propunerea de acord de liber schimb între Uniunea Europeană şi ţările din America Latină. Răspunsul guvernelor lor este însă mai nuanţat, Franţa rămânând cel mai vehement în opoziţie.
În timp ce principalele exporturi ale Mercosur către UE ar fi produsele agricole (carne de vită, pasăre, porc, miere, zahăr etc.), condiţiile de concurenţă sunt considerate neloiale, deoarece aceste produse nu îndeplinesc aceleaşi standarde de mediu ca în Europa şi nici chiar standarde sanitare. Copa-Cogeca, organizaţia europeană a sindicatelor agricole, a făcut apel la UE să „revizuiască” acest proiect şi „să apere o politică comercială care să respecte standardele riguroase ale agriculturii”.
Mobilizarea este deosebit de puternică în Franţa, prima ţară agricolă a continentului, în termeni de valoare. „Un raport de audit al UE tocmai a scos la iveală deficienţe în procedurile braziliene de control al respectării normelor sanitare”, subliniază Fédération nationale bovine. În ciuda acestui fapt, Comisia Europeană continuă negocierile care vor permite un acces suplimentar pentru 99.000 de tone de carne de vită sud-americană. Parisul încearcă să mobilizeze alte state, precum Polonia, pentru a construi o minoritate de blocaj în cadrul UE, scrie Boursorama.
Germania, reticentă la semnarea acordului în timpul cancelarului Angela Merkel din cauza defrişărilor din Amazon, a schimbat tactica sub Olaf Scholz, dornic să îşi extindă exporturile. Dar astăzi, odată cu prăbuşirea coaliţiei guvernamentale, agricultorii se află într-o stare de incertitudine. Asociaţia agricultorilor germani (DBV), principalul sindicat, crede că „este urgent” să se renegocieze acest acord. Acesta „ar duce la înlocuirea producţiei interne cu importuri care respectă standardele secolului trecut, în detrimentul consumatorilor, al agricultorilor, al animalelor, al mediului şi al climei”, spune Joachim Rukwied, preşedintele său, pentru care „agricultura UE poate supravieţui doar dacă sunt instituite mecanisme de compensare a diferenţelor dintre standardele internaţionale şi cele europene”. Nu sunt prevăzute manifestaţii oficiale, dar ar putea exista mişcări de solidaritate la frontiera franco-germană, precum şi la frontiera franco-spaniolă.
În Spania, toate sindicatele agricole importante şi-au exprimat temerile, în special în domeniul creşterii animalelor. Acest acord este „depăşit şi incoerent”, potrivit organizaţiei Asaja. Nu a fost anunţată nicio manifestaţie, dar îngrijorarea provocată de acest proiect a contribuit la mişcarea de revoltă a agricultorilor de la începutul anului. Cu toate acestea, guvernul premierului socialist Pedro Sánchez s-a declarat în favoarea proiectului. La jumătatea lunii octombrie, ministrul agriculturii, Luis Planas, a declarat că proiectul este „necesar din punct de vedere strategic”: unele sectoare, precum cel al cărnii de vită, ar putea avea de suferit, în timp ce altele, precum vinul şi uleiul de măsline, ar putea beneficia.
În Italia, organizaţia majoră Coldiretti i-a scris prim-ministrului Giorgia Meloni pentru a-şi exprima „profunda îngrijorare” cu privire la un acord care „ar avea efecte devastatoare asupra sectorului agroalimentar”. „Credem că o colaborare strânsă cu alte state membre ale UE, cum ar fi Franţa, care împărtăşesc preocupările noastre, poate împiedica adoptarea acordului în forma sa actuală”, se solicită în scrisoare.
Principalul sindicat al agricultorilor din Ţările de Jos, LTO, cere „oprirea negocierilor”. În Ţările de Jos, sectorul avicol şi cel al zahărului ar fi ameninţate, a explicat pentru AFP Klaas Johan Osinga, consilier pentru strategie politică al LTO. „Cu toate acestea, acordul ar putea fi bun pentru sectorul brânzeturilor şi ar putea fi o oportunitate pentru horticultură, dar acestea sunt sume relativ mici”, a adaugăat el, subliniind că cele patru partide din coaliţia guvernamentală sunt divizate pe această temă.
În Polonia, Ministerul Agriculturii şi-a exprimat „serioase rezerve” cu privire la un proiect care „ar putea avea unele beneficii pentru industrie, transport maritim şi anumite servicii, în detrimentul majorităţii segmentelor producţiei agroalimentare”. Una dintre principalele organizaţii agricole, NSZZ RI Solidarność, i-a cerut şefului guvernului, Donald Tusk, să meargă mai departe şi să „blocheze” proiectul.
La rândul lor, membrii Consiliului Naţional Austriac au adoptat o rezoluţie împotriva planului, după cum subliniază Ministerul Agriculturii: „Restricţionarea producţiei agricole în Europa prin standarde din ce în ce mai stricte, în timp ce se promovează acorduri comerciale de modă veche, nu este compatibilă. Austria este o ţară orientată spre export şi ne dorim condiţii de concurenţă echitabile. Importurile scutite de taxe vamale de acest tip pun în pericol agricultura noastră”, rezumă principala asociaţie agricolă (Bauernbund).
Iar în Irlanda, în contextul alegerilor generale de la sfârşitul lunii noiembrie, reprezentanţii crescătorilor de animale (ICSA) au protestat în faţa camerei inferioare a Parlamentului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.