Femei Nord-coreene trimise înapoi în ţară după ce au fost arestate fugind din Coreea de Nord riscă să fie supuse unor violenţe sexuale, comise de către membri ai poliţiei şi forţelor de securitate, a denunţat marţi Înaltul Comisariat ONU al Drepturilor Omului (OHCHR), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Phenianul impune un control foarte strict al cetăţenilor săi, iar persoanele arestate din cauză că au trecut în mod ilegal frontiera riscă detenţia şi urmăriri.

Însă înainte ca Nordul să-şi închidă frontiera, cu scopul de a încerca să se protejeze de pandemia covid-19, numeroşi nord-coreeni traversau poroasa frontieră de 1.400 de kilometri cu China, pentru a face comerţ sau a încerca să se stabilească în această ţară.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Marea majoritate a persoanele care trec frontiera sunt femei - care au mai mare libertate de mişcare decât bărbaţii - supuşi unui control mai strict din cauza muncii pe care le-o atribuie administraţia în continuare foarte patriarhală.

OHCHR a discutat cu 100 de nord-coreene care declară că au fost victime ale unor violenţe sexuale - inclusiv violuri -, iar unele că au fost forţate să avorteze, după ce au fost trimise înapoi în Nord, prinse încercând să fugă.

Toate aceste nord-coreene au fost intervievate în Coreea de Sud, în urma unei noi fugi, de această dată reuşită.

Femeile trimise înapoi în Coreea de Nord sunt percheziţionate adesea foarte invaziv de către agenţi de la Ministerul Securităţii, a denunţat marţi autorul acestei anchete, Daniel Collinge.

”Sunt supuse unor percheziţii în care sunt dezbrăcate complet şi care prevăd sărituri şi aplecări, cu scopul de a verifica dacă nu ascund ceva în cavităţile corporale”, a declarat în faţa unor jurnalişti, la Seul, Collinge.

Dreptul femeilor de a avea copii este, de asemenea, negat, iar avorturile forţate sunt frecvente în aceste centre de detenţie, a acuzat el.

Mai multe femei au dezvăluit că au fost supuse unor avorturi prin operaţie sau provocate prin bătăi crunte.

”Două femei însărcinate în luna a treia şi a cincea au fost lovite în mod violent cu piciorul, pentru a se asigura că vor pierde bebluşul după ce vor ieşi”, a povestit o femeie.

Violurile sunt, de asemenea, răspândite, însă nimeni nu îndrăzneşte să se plângă, pentru a nu risca să fie pedepsit.

ONU acuză de mult timp Coreea de Nord de încălcări sistematice şi generalizate ale drepturilor omului.

Organizaţia denunţă totodată practicarea torturii şi execuţiilor extrajudiciare sau existenţa unor lagăre de internare.

Phenianul a respins întotdeauna acuzaţiile de încălcarea drepturilor omului, pe care le cataloghează drept o propagandă a comunităţii internaţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.