Oraşul sirian Rakka, devastat, va fi transferat, după ce a fost eliebrat, unei autorităţi civile, după încheierea unei îndelungat proces de deminare efectuat de către o alianţă de combatanţi proamericani, relatează AFP.
Anunţul acestui transfer a fost făcut vineri de către alianţa Forţelor Democratice Siriene (FDS), care şi-au exprimat satisfacţia faţă de o ”victorie istorică”, dedicată ”victimelor terorismului grupării Statului Islamic în Siria şi în lume”, după ce a dislocat Statul Islamic de la Rakka marţi.
ISIS fully expelled from Raqqa, #Syria.
— The Wolf Report (@thewolfreports) October 20, 2017
SDF spox: “we will deliver the city to Raqqa Civil Council and defend it” pic.twitter.com/gyXqyzJuez
Ele se referă la atroictăţile comise de gruparea ultraradicală în această ţară devastată de război şi la atentatele sângeroase pe care aceasta le-a comis mai ales în Europa.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
FDS nu au anunţat însă, aşa cum se aştepta, transferul imediat al oraşului nordic devastat de peste patru ani de război sângeros către Consiliul Civil din Rakka.
”Vom transfera administraţia unei autorităţi civile imediat după finalizarea operaţiunilor de curăţare”, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Rakka, un purtător de cuvânt al FDS, Talal Sello.
El a făcut aceste declaraţii în faţa unei mulţimi de demnitari locali, membri ai Consiliului Civil local din Rakka şi unor combatanţi FDS, pe stadionul municipal din Rakka, ultima poziţie jihadistă din oraş, cucerită marţi.
CAPCANE, EXPLOZIVI, DISTRUGERI
Fosta ”capitală” a Statului Islamic în Siria, Rakka este înţesată de mine şi explozivi, iar distrugerile sunt colosale, ceea ce face aproape imposibilă întoarcerea civililor în oraş imediat.
La bataille de Rakka, l’une des plus violentes qu’ait connues la Syrie en guerre, a fait 3 000 morts, dont plus d’un millier de civils. pic.twitter.com/cTCqIqgMqz
— Le Monde (@lemondefr) October 19, 2017
Operaţiunile de deminare şi de căutare a unor eventuale celule adormite continuă în acest oraş aflat trimp de trei ani sub controlul Statului Islamic şi din care au fugit aproximativ 270.000 de persoane.
Înfiinţat în urmă cu şase luni, Consiliul Civil a analizat deja planuri de reconstrucţie şi urmează să restabilească serviciile de bază şi infrastructura care lipsesc pentru moment în acest oraş părăsit de către locuitorii lui.
”La Rakka, revenirea populaţiei civile va fi posibilă doar după mai multe săptămâni, atât de multe capcane, dispozitive explozive de toate felurile a lăsat Daesh (acronimul arab al Statului Islamic)”, a declarat, la Paris, purtătorul de cuvânt al Statului Major interarme francez, colonelul Patrik Steiger..
Franţa face parte din coaliţia internaţională condusă de către Statle Unite care a susţinut ofensivele FDS în vederea cuceririi oraşului Rakka.
Vineri, mai ales membri ai Consiliului Civil din Rakka, majoritatea originari din oraş, se aflau la faţa locului, într-o vizită de o zi.
”Este prima oară când vin în oraş de când a fost eliberat”, a declarat pentru AFP Ahmad al-Ali, în vârstă de 31 de ani, membru al Consiliului. ”Am putut să-mi inspectez casa. Aş fi plătit o avere numai să văd uşa”, spune el, izbucnind în lacrimi.
Mahmoud Mohammad, în vârstă de 27 de ani, şi el membru al Consiliului, este îngrozit de amploarea pagubelor. ”Nu este cum îmi imaginam, este mai rău”.
FRONTUL DE LA DEIR EZZOR
Membrii Consiliului au declarat pentru AFP că, până în prezent, FDS nu le-au acordat permisiunea să se ducă în fiecare zi în oraş.
În septembrie, ONU estima că până la 80% din oraş ar putea să fie nelocuibil. Iar infrastructurile de bază sunt în prezent cvasiinexistente.
Statul Islamic a preluat în 2014 controlul asupra Rakkăi, un oraş cu o populaţie majoritar arabă, iar urbea a devenit atunci trist celebră din cauza atorictăţilor comise - execuţii, violuri, epurări etnice -, dar şi ca presupus centru de planificare a atentatelor în Europa.
Pierderea ei este o înfrângere majoră a organizaţiei care a proclamat un ”califat” în zona de frontieră între Siria şi Irak. Această înfrângere are loc după ce Statul Islamic a fost dislocat în iulie de la Mosul, oraşul care era principalul ei fief urban în Irak.
Statul Islamic mai deţine controlul asupra a 10% din teritoriul sirian - faţă de 33% la începutul anului -, dintre care mai bine de jumătate în provincia Deir Ezzor, vecină cu Rakka.
În provincia Deir Ezzor, situată la frontiera cu Irakul, Statul Islamic este vizat de două ofensive distincte - una condusă de FDS şi susţinută de Statele Unite, cealaltă a armatei siriene, susţinute de Rusia.
O mare parte a combatanţilor FDS s-au dus pe frontul din Deir Ezzor după victoria de la Rakka, potrivit unor reprezentanţi.
Declanşat în 2011 de o reprimare guvernamentală sângeroasă a unor manifestaţii paşnice, Războiul din Siria a devenit tot mai complex prin implicarea unor ţări străine şi grupări jihadiste pe un teritoriu tot mai fragmentat.
Războiul s-a soldat cu peste 330.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...