FBI are informaţii care sugerează că asociaţi ai preşedintelui Donald Trump au comunicat cu presupuşi agenţi ruşi, posibil pentru a coordona publicarea de informaţii compromiţătoare despre campania lui Hillary Clinton, au declarat oficiali americani pentru CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit uneia dintre surse, la acest lucru a făcut referire directorul FBI James Comey atunci când a anunţat luni, în Congres, că FBI anchetează legăturile campaniei lui Trump cu Rusia.

În prezent, FBI analizează informaţiile, care includ declaraţii, documente de călătorie de afaceri şi desfăşurătoare telefonice, potrivit oficialilor citaţi sub acoperirea anonimatului.

Informaţiile au alimentat suspiciunile anchetatorilor de contrainformaţii din FBI că ar fi avut loc o coordonare, deşi sursele citate au avertizat că datele nu sunt concludente deocamdată şi că ancheta este în curs.

În declaraţia sa de luni, din Congres, Comey a anunţat că FBI verifică existenţa unei posibile coordonări între asociaţii de campanie ai lui Trump şi prespuşi agenţi ruşi, pentru vă Biroul are “baze rezonabile să creadă că un american este posibil să acţioneze ca agent al unei puteri străine”.

Casa Albă şi FBI au refuzat să comenteze.

Potrivit unui oficial citat de CNN, informaţia obţinută sugerează că “omeni care au legături cu campania au avut contacte şi se pare că au aprobat publicarea informaţiilor (despre Hillary Clinton – n.r.) când au fost gata”. Însă alţi oficiali cu care a discutat CNN au atras atenţia că este prematur să se vorbească de o interferenţă din informaţiile strânse deocamdată, pentruu că acestea sunt, în mare parte, circumstanţiale.

FBI nu poate deovedi deocamdată că a avut loc o înţelegere, însă informaţiile sugerează că aceasta este o parte centrală a investigaţiei în curs, au spus oficialii.

FBI ancheta deja patru foşti asociaţi de campanie ai lui Trump- Michael Flynn, Paul Manafort, Roger Stone şi Carter Page – pentru contacte cu ruşi cunoscuţi serviciilor americane de informaţii. Toţi patru au negat că ar fi avut contacte nepotrivite, iar CNN nu poate confirma că vreunul dintre ei este subiectul informaţiilor analizate de FBI.

Unul dintre obstacolele în calea anchetei este că aceste comunicaţii între asociaţii lui Trump şi ruşi au încetat în ultimele luni, după ce atenţia publică s-a concentrat asupra presupuselor legături dintre Rusia şi campania lui Trump.

De asemenea, unii oficiali ruşi şi-au schimbat metodele de comunicare, astfel că monitorizarea este mai dificilă, au explicat oficialii.

În iulie 2016, agenţiile ruse de informaţii au început să orchestreze publicarea de e-maluri furate de la Partidul Democrat, precum şi de la oficiali din campania lui Clinton.

Operaţiunea rusă s-a concentrate partial şi pe publicarea de “ştiri false” menite să submineze campania lui Clinton. Însă anchetatorii FBi se concentrează mai puţin pe acest ultim aspect, pentru că o mare parte a acelor ştiri sunt apărare de dreptul la liberă exprimare.

Anchete de contrainformaţii ale FBI sunt lungi şi implică unele dintre programele strict secrete ale Guvernului american, astfel că anchetatorilor le poate fi greu să formuleze acuzaţii în instanţă fără a le expune.

Anchetatorii continuă să analizeze materiale şi informaţii din surse multiple pentru posibile indicii privind o coordonare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.