Facţiunile palestiniene semnează joi, la Alger, un acord de reconciliere, prin care se angajează să organizeze noi alegeri legislative şi prezidenţiale în decurs de un an, anunţă participanţii, după o reuniune de două zile, relatează AFP.
”Ne-am înţeles să organizăm alegeri la Consiliul Legislativ şi preşedinţia Consiliului Naţional palestinian în decurs de un an. Discuţiile su fost pozitive şi mulţumim Algeriei”, a declarat AFP, la Alger, un reprezentant de nivel înalt al Biroului Politic al Hamas, Hossam Badran.
În total, 14 facţiuni palestiniene au participat la această reuniune, care intervine cu puţin înaintea unui summit al Ligii Arabe, prevăzut la Alger, la 1 şi 2 noiembrie.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune a efectuat miercuri o vizită de ”curtoazie” participanţilor, potrivit televiziunii de stat alegeriene, pentru a-i ”încuraja” să-şi pecetluiască reconcilierea, după 15 ani de disensiuni.
Facţiunile palestiniene - inclusiv rivalele Hamas, islamistă, şi Fatah, laică - s-au reunit începând de maţi, sub auspiciile Algeriei, şi au adoptat un document denumit ”Declaraţia de la Alger”, care urma să fie parafat joi seara, potrivit participanţilor.
”Suntem satisfăcuţi de rezultate. Dialogul interpalestinian a fost pozitiv şi senin”, a dat asigurări, la televiziunea algeriană, liderul mişcării islamiste Hamas Ismail Haniyeh.
”Palestinienii erau împărţiţi de peste 15 ani, ceea ce ne-a slăbit enorm cauza”, a declarat liderul delegaţiei mişcării laice Fatah Azzam el-Ahmad.
Însă Fatah a cerut, în cursul nopţii de miercuri spre joi, retragerea din declaraţia finală a unui punct referitor la formarea unui guvern de unitate naţională, în numele ”legitimităţii internaionale”, potrivit unor surse apropiate reuniunii.
În 2006, ultimele alegeri legislative din teritoriile palestiniene au condus la o victorie a Hamas în Fâşia Gaza, care nu a fost recunoscută de către Fatah şi nici de către comunitatea internaţională.
Aceste alegeri au condus la confrunătri sângeroase între cele două tabere şi la apariţia a două sisteme politice separate, în Fâşia Gaza şi Cisiordania ocupată.
Autoritatea Palestiniană (AP), condusă de către Mahmoud Abbas şi controlată de către fatah, îşi are sediul în Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de Israel şi în care tăiesc 2,8 milioane de palestinieni.
Enclava palestiniană Fâşia Gaza, o fîşie îngiută de pământ cu două milioane de locuitori, vizată de o blocadă israeliană, este condusă de către Hamas.
Primele alegeri legislative şi prezidenţiale din ultimii 15 ani - progranate la 22 mai şi 31 iulie 2021 - au fost amânate sine die.
Preşedintele alegerian Abdelmadjid Tebboune a lansat în 2021 o iniţiativă de reconciliere a Fatah şi Hamas şi a reuşit, la începutul lui iulie, să-i reunească la Alger pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi pe Ismail Haniyeh într-o reuniune ”istorică”.
”Apreciem eforturile Algeriei în favoarea unităţii palestiniene şi împotriva ocupaţiei sioniste”, a declarat AFP un membru al Biroului Politic al Jihadului Islamic, Anwar Abu Taha, prezent la Alger.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.