Extrema dreaptă germană, prin cea mai radicală figură a sa, a înregistrat o nouă ascensiune puternică într-un scrutin regional, care confirmă, duminică, un recul al partidelor tradiţionale de guvernământ, inclusiv al Uniunii Creştin Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unor estimări realizate de televiziunea publică, Alternativa pentru Germania (AfD) se clasează, cu 23-24% din voturile exprimate, pe poziţia a doua în alegerile regionale din Turingia, în fosta Germanie de Est comunistă, un scor mai mult decât dublu faţă de cel din alegerile din 2014, şi devansându-i pe conservatorii lui Merkel.

CDU pierd peste zece puncte procentuale şi obţin aproximativ 22% din voturile exprimate în acest land pe care l-au dominat odinioară. Acesta este cel mai slab scor pe care l-au înregistrat vreodată în această regiune de la reunificarea Germaniei în 1990.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Acest scor este cu atât mai notabil pentru AfD, cu cât mişcarea antimigraţie şi eurosceptică l-a obţinut în pofida criticilor care au vizat acest partid după atentatul antisemit şi xenofob soldat cu doi morţi, comis de către un activist neonazist la Halle, în landul vecin Saxonia-Anhalt.

Liderul AfD în Turingia, Björn Höcke, o figură de prim-plan a ariprii celei mai de dreapta a mişcării, a fost acuzat de faptul că a pregătit terenul ideologic în vederea faptelor de la Halle, unde s-a evitat cu puţin un masacru într-o sinagogă, prin declaraţiile sale împotriva culturii germane a spăşirii faţă de crimele naziste.

El a catalogat Memorialul Holocaustului de la Berlin drept un ”monument al ruşinii”.

STÂNGA RADICALĂ ÎN FRUNTE

Alegerile din Turingia, un stat regional cu două milioane de locuitori, confirmă ascensiunea continuă a extremei drepte - în fiecare scrutin din 2015 încoace, în principal în fosta RDG.

În septembrie, AfD a trecut în estul ţării pragul de 20% în două scrutine, în Saxonia şi în Brandeburg. Partidul este mai slab în vestul ţării.

În Turingia, actualul şef al Guvernului regional, Bodo Ramelow, membru al Die Linke (stânga radicală), se clasează pe primul loc, cu aproximativ 30% din voturile exprimate, potrivit televiziunilor, un scor mai bun decât cel înregistrat în urmă cu cinci ani.

Acest fost sindicalist şi-a construit succesul pe ancorarea sa în plan local şi o politică foarte pragmatică, în care nu ezită să privilegieze tematici dragi conservatorilor, precum securitatea, şi să se îndepărteze de sloganuri mai radicale ale partidului său de la Berlin.

Însă îi va fi dificil să se menţină la putere, pentru că cei doi parteneri actuali ai săi de coaliţie, Partidul Social Democrat (SPD) şi Verzii au înregistrat scoruri mult mai mici - respectiv 8% şi 5,5% - şi nu mai sunt în măsură să-i asigure o majoritate.

Iar în acelaşi timp CDU refuză să guvernze atât cu stânga radicală, cît şi cu extrema dreaptă. Acest lucru ar putea bloca formarea oricărei coaliţii majoritare.

Pentru CDU şi SPD acest scrutin constituie încă o înfrângere de natură să fragilizeze şi mai mult Guvernul federal al lui Merkel, în care cele două formaţiuni sunt partenere de coaliţie, dar îşi afişează tot mai mult dezacordul - recent cu privire la Siria sau Turcia.

Această repliere este un dezastru mai ales pentru SPD, care luptă pentru supravieţuirea sa politică pe plan naţional şi care este necesar să decidă - în decembrie - direcţia pe care o alege, odată cu viitorul preşedinte, şi anume să rămână sau nu în coaliţie.

Susţinătorii unei ieşiri din coaliţie ar putea să-şi consolideze poziţia după acest scrutin.

CAMPANIE TENSIONATĂ

Campania în Turingia s-a desfăşurat într-o atmosferă foarte tensionată, cu acuzaţii, pe de o parte, la adresa retoricii AfD, iar de cealaltă cu ameninţări cu moartea la adresa candidaţilor care se opun extremei drepte.

Angela Merkel, ea însăşi ţinta, cu regularitate, a ultradreptei, din cauza politicii sale generoase de primire a migranţilor în 2015 şi 2016, i-a îndemnat pe extremişti,, după atentatul de la Halle, să fie atenţi la ”vorbele” lor, care ”se pot transforma în fapte”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.