O delegaţie de lideri africani a început vineri o misiune de pace la Kiev, fără a fi descurajată de ceea ce Ucraina a declarat că a fost o salvă de rachete ruseşti menite să îi întâmpine în capitală, relatează Reuters.
Cel puţin două explozii au zguduit capitala, dar primarul Vitali Kliciko a declarat că acestea au fost provocate de apărarea antiaeriană ucraineană. El nu a raportat niciun deces sau pagube mari în oraş, dar serviciile de urgenţă au declarat că patru persoane, inclusiv un copil, au fost rănite în regiunea Kievului.
Delegaţia de pace, care include lideri din Africa de Sud, Senegal, Zambia, Comore şi Egipt, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Ministerului Apărării înainte de discuţiile programate ulterior cu preşedintele Volodimir Zelenski.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
#AfricanPeaceMission African Heads of State & Government participating in the Peace initiative are now at St Micheal’s Square in Mykhailivska, Ukraine, for a briefing by representatives of Ukraine’s Ministry of Defence. pic.twitter.com/BmLCD6u5bV
— Presidency | South Africa (@PresidencyZA) June 16, 2023
[PHOTOS]: The African Heads of State & Government participating in the Peace initiative are now at St Micheal’s Square in Mykhailivska for a briefing by representatives of Ukraine’s Ministry of Defence.#AfricanPeaceMission pic.twitter.com/UX43F3H8Ly
— Presidency | South Africa (@PresidencyZA) June 16, 2023
Liderii urmează să se întâlnească sâmbătă, la Sankt Petersburg, şi cu preşedintele rus Vladimir Putin şi, în condiţiile în care Kievul şi Moscova curtează Sudul global, văd o şansă de a media un război care a afectat ţările africane prin întreruperea aprovizionării cu cereale şi alte alimente.
"Misiunea se desfăşoară bine şi conform planului", a declarat Preşedinţia sud-africană, pe Twitter, după atacul aerian.
“The mission is proceeding well and as planned; we await the commencement of talks with President Zelensky which will be followed by a media engagement…”
— Presidency | South Africa (@PresidencyZA) June 16, 2023
~ Presidential @SpokespersonRSA
Vincent Magwenya#AfricanPeaceMission pic.twitter.com/NtVeVVt8ow
LIDERII AFRICANI AU FOST DUŞI SĂ VADĂ BUCEA
Liderii încearcă să ajungă la un acord asupra unei serii de "măsuri de consolidare a încrederii", dar Kievul a declarat că propria sa iniţiativă de pace trebuie să stea la baza oricărei înţelegeri şi a lansat între timp o contraofensivă, pentru a împinge înapoi forţele de ocupaţie ruseşti.
Kremlinul, care a invadat Ucraina în februarie 2022, a minimalizat şansele unor discuţii de pace semnificative cu Kievul. Acesta afirmă că nu există condiţii pentru un proces de pace, dar că este gata să asculte şi este deschis oricăror iniţiative externe.
Liderii africani, printre care se numără preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa şi preşedintele senegalez Macky Sall, şi-au început vizita în Ucraina cu o escală în oraşul Bucea, aflat în apropierea afara capitalei, acolo unde Ucraina susţine că ocupanţii ruşi se fac vinovaţi de execuţii, violuri şi tortură, în timp ce anchetatorii internaţionali colectează dovezi ale crimelor de război. Rusia neagă acuzaţiile.
[PHOTOS]: African Heads of State and Government earlier visited the City of Bucha in Ukraine and participated in a commemoration ceremony at a civilian mass burial site where hundreds of people were killed at the start of the conflict.#AfricanPeaceMission pic.twitter.com/resvqUDN3b
— Presidency | South Africa (@PresidencyZA) June 16, 2023
African leaders visited Bucha in the Kyiv region. They were welcomed by Prosecutor General Andrii Kostin. pic.twitter.com/6SLQzWIZqh
— NOELREPORTS (@NOELreports) June 16, 2023
His Excellency President @CyrilRamaphosa and other African Heads of State & Government participating in the African Leaders Peace Mission now at the St Andrew’s Orthodox Church in the City of Bucha in Kiev, Ukraine, receiving a briefing ahead of their visit to the Mass Grave… pic.twitter.com/NawzZOq95J
— Presidency | South Africa (@PresidencyZA) June 16, 2023
LIDERII AFRICANI, ÎN ADĂPOST ANTIAERIAN
Sirenele de pericol aerian au răsunat mai târziu în Kiev, iar corespondenţii Reuters i-a văzut pe liderii africani îndreptându-se spre un hotel din capitală pentru a folosi adăpostul antiaerian al acestuia.
Forţele aeriene ucrainene au declarat că au doborât şase rachete balistice "Kinjal", şase rachete de croazieră şi două drone.
"Rachetele ruseşti sunt un mesaj pentru Africa: Rusia vrea mai mult război, nu pace", a scris pe reţelele sociale ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba
Andri Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale, a declarat că "de fiecare dată când o delegaţie străină de rang înalt vizitează Ucraina, Rusia o întâmpină cu un atac cu rachete asupra oraşelor paşnice" ale Ucrainei.
Rusia nu a comentat imediat evenimentele de vineri de la Kiev, dar de obicei spune că atacurile sale aeriene vizează infrastructura militară şi alte infrastructuri strategice, deşi de multe ori au fost ucişi civili.
CUM VĂD LIDERII AFRICANI CALEA SPRE PACE
Un proiect de document-cadru văzut de Reuters spune că obiectivul misiunii liderilor africani este de a promova pacea şi de a încuraja părţile să accepte un proces condus de diplomaţie.
Aceste măsuri ar putea include o retragere a trupelor ruseşti, retragerea armelor nucleare tactice ruseşti din Belarus, suspendarea punerii în aplicare a unui mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale care îl vizează pe Putin şi scutirea Rusiei de sancţiunile occidentale, se arată în document.
Planul de pace ar trebui să urmeze unui acord de încetare a ostilităţilor, care ar trebui să fie însoţit de negocieri între Rusia şi Occident.
Ţările africane au fost puternic afectate de consecinţele războiului, care a agravat inflaţia preţurilor la alimente şi a agravat crizele de foamete existente.
Un acord de export de cereale pe Marea Neagră a contribuit la atenuarea acestei presiuni, dar Rusia a sugerat că ar putea renunţa la acest acord.
Printre măsurile care ar putea fi propuse de liderii africani în prima etapă a angajamentului lor se numără un "acord necondiţionat privind cerealele şi îngrăşămintele".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.