Explozii misterioase au avut loc luni la două baze aeriene ruseşti aflate la mare distanţă de linia frontului, ceea ce ridică întrebări cu privire la posibilitatea ca Ucraina să fi găsit o modalitate de a ţinti bombardierele ruseşti folosite în atacurile împotriva infrastructurii Ucrainei, relatează corespondentul de la Moscova al cotidianului The Guardian, Andrew Roth.
Informaţiile apărute în mass-media ruse şi înregistrările video postate pe reţelele sociale arată că o explozie a avut loc luni dimineaţa devreme la baza aeriană Engels-2 din regiunea rusă Saratov, care găzduieşte bombardiere Tu-95 ce au luat parte la atacurile cu rachete de croazieră împotriva Ucrainei.
O altă explozie a avut loc la o bază aeriană militară din apropierea oraşului Riazan, aflat la circa 200 de de kilometri de Moscova. Trei persoane au fost ucise şi cinci au fost rănite după ce un camion cu combustibil a explodat, a anunţat presa de stat rusă. Baza respectivă găzduieşte, de asemenea, bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu-95 şi Tu-22M. Înregistrarea video a exploziei a arătat o explozie care a luminat cerul nopţii, urmată de un incendiu puternic. Localnicii au relatat că sunetul deflagraţiei s-a auzit de la kilometri distanţă.
Cauza celor două explozii nu a fost precizată, însă Baza, un organ de presă rusesc cu surse în cadrul serviciilor de securitate, a raportat că aerodromul rusesc Engels a fost atacat de o dronă kamkaze care a vizat pista bazei aeriene. Astra, o altă instituţie media rusă, independentă, a afirmat că două bombardiere Tu-95 cu capacitate nucleară au fost avariate în explozie.
Niciuna dintre cele două surse media nu a indicat care este sursa pentru informaţiile lor.
Kremlinul a declarat că Vladimir Putin a fost informat cu privire la aceste incidente. Autorităţile locale din regiunea Saratov au spus că serviciile de securitate investighează explozia de la baza aeriană Engels.
Rapoartele de monitorizare ucrainene din ultima săptămână au sugerat că Rusia livrează rachete de croazieră la baza aeriană Engels şi transferă aeronave la baza aeriană Riazan, în pregătirea unui alt atac împotriva Ucrainei.
Ucraina nu dispune de muniţie care i-ar permite să atace la sute de kilometri dincolo de liniile de front ale conflictului, deşi au existat rapoarte despre astfel de drone în curs de dezvoltare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.