Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan preconizează o soluţie cu două state pe Insula Cipru, într-o vizită controversată în oraşul-fantomă Varoşa, în Ciprul de Nord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ciprul este împărţit, de la invazia în 1974 a treimii de nord a insulei de către armata turcă, în urma unei lovituri de stat elene vizând alipirea insulei la Grecia.

Ultimele negocieri de pace intercomunitare, în 2017, între ciprioţii greci şi ciprioţii turci, sub egida ONU, în vederea unei reunificări a insulei, au eşuat.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Există două popoare şi două state separate în Cipru. Sunt necesare negocieri în vederea unei soluţii cu două state”, a declarat Erdogan duminică, într-un discurs pe care l-a susţinut la Nicosia.

În opinia sa, planul unei reunificări a insulei ca stat federal face parte din trecut.

”Nu poţi usca rufele de azi la soarele de ieri”, a subliniat el, o expresie prin care desemnează negocierile care nu au reuşit să pună capăt împărţirii insulei.

Preşedintele turc a asistat la o paradă militară la Nicosia, în contextul în care vizita sa a avut loc cu ocazia marcării proclamării, la 15 noiembrie 1983, a Republicii Turce a Ciprului de Nord (RTCN), în partea ocupată şi recunoscută numai de către Ankara.

Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia şi RTCN nu vor mai accepta ”jocuri diplomatice” în estul Mării Mediterane, unde Ankara efetuează explorări în zone contestate, în speranţa descoperirii de resurse energetice fosile.

El s-a dus apoi la Varosha, în urma unei redeschideri parţiale, în octombrie, a acestei foste staţiuni balneare, abandinate de către locuitori, încercuită de armata turcă de la invazia din 1974.

Erdogan voia să iasă la un picnic pe plajă, însă, din cauza unei ploi puternice, s-a mulţumit cu o scurtă declaraţie de presă, împreună cu Ersin Tatar, ales în octombrie la ”preşedinţia” RTCN. Predecesorul lui Ersin Tatar pleda în favoarea reunificării.

El a apreciat că nu poate exista pace şi stabilitate în regiune atât timp cât drepturile ţării sale şi aliatului său cipriot nu sunt recunoscute.

”Acest loc a rămas închis timp de ani de zile, dar a venit timpul pentru iniţiative, pentru că o împărtţire echitabilă a resurselor insulei nu le-a fost acordată niciodată ciprioţilor turci”, a declarat Erdogan la Varosha.

El le-a promis compensaţii ciprioţilor greci care deţin propirietăţi în acest oraş-fantomă.

”Dacă cei care au drepturi fac apel la Comisia bunurilor imobiliare, li se vor plăti compensaţii în schimbul proprietăţilor lor”, a declarat el.

Vizita lui Erdogan în partea de nord a insulei a fost denunţată de Guvernul de la Nicosia drept o provocare.

Aproximativ 30.000 de militari turci sunt staţionaţi în partea ocupată a Ciprului, situată la aproape 90 de kilometri de coastele turce.

RTCN este foarte dependentă din punct de vedere politic şi economic de Turcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.