Numărul doi la Departamentul de Stat american Stephen Biegun a recunoscut joi că administraţia Trump nu şi-a atins obiectivul vizat cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un şi reproşează Phenianului că a ratat ocazia de a avansa, relatează AFP.
Negocierile cu privire la arsenalul nuclear nord-coreean se află într-un punct mort după fiascoul celui de-al doilea summit al preşedintelui american Donald Trump cu Kim, în februarie 2019, în capitala vietnameză Hanoi.
Cele două ţări nu au ajuns la o înţelegere cu privire la desfiinţarea programului nuclear nord-coreean în schimbul unei ridicări a sancţiunilor economice interaţionale impuse Phenianului.
Extraordinara angajare a lui Trump şi Kim a fost ”ambiţioasă şi îndrăzneaţă”, dar ”nu a atins succesul aşteptat”, a subliniat Biegun, care este totodată emisarul american pentru Coreea de Nord.
”Poate că vă întrebaţi dacă sunt dezamăgit de faptul că nu am făcut mai mult în ultimii doi ani. Sunt”, a declarat el în ultima sa vizită oficială la Seul.
Biegun a aruncat vina acestui eşec asupra Phenianului, subliniind că, ”în aceşti ultimi doi ani, multe oportunităţi au fost irosite de către omologii noştri nord-coreeni”.
”Ei au fost preocupaţi prea adesea să ridice obstacole negocierilor, în loc să profite de oportunităţi pentru a avansa”, a declarat el, la Asan Institute for Policy Studies, un grup sud-coreean de reflecţie.
Primul summit istoric Trump-Kim, care a avut loc în iunie 2018, la Singapore, s-a încheiat cu o Declaraţie Comună vagă în care se evoca ”denuclearizarea completă a peninsulei coreene”.
Al doilea summit, în Vietnam, opt luni mai târziu, menit să concretizeze acest lucru, s-a soldat cu un eşec.
Încă de la început, Statele Unite au insistat ca Phenianul ”să fie pregătit să facă progrese în domeniul denuclearizării”, în schimbul unei relaxări a sancţiunilor economice şi unor garanţii în domeniul securităţii, a declarat Biegun.
El subliniază că Washingtonul a insistat ca Phenianul să accepte ”să definească un plan de acţiune” şi ca acest plan să ”conducă în final” la denuclearizare.
Negociatorul în exerciţiu s-a oferit să-şi împărtăşească ”experienţa, recomandările şi poate un pic de înţelepciune dobândită dur” cu succesorul său în noua administraţie Biden.
”Războiul s-a terminat, vremea conflictelor s-a încheiat”, a spus el. ”Dacă vrem să reuşim, trebuie să lucrăm împreună”, îndeamnă Stephen Biegun.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...