Elveţienii vor vota, duminică, dacă sunt sau nu de acord cu noi proiecte de autostrăzi şi cu acordarea de puteri sporite proprietarilor în ceea ce priveşte legislaţia privind închirierea, în timp ce la Basel va avea loc un referendum privind găzduirea Eurovision 2025, relatează AFP.
Marea majoritate a alegătorilor votează în avans prin poştă. Prin urmare, secţiile de votare sunt deschise doar pentru câteva ore, până la prânz (11:00 GMT).
Primele rezultate sunt aşteptate în cursul după-amiezii.
Votul „nu” ar putea câştiga autostrăzile, dar, conform sondajelor, rezultatele vor fi probabil apropiate.
Guvernul şi parlamentul intenţionează să elimine blocajele de pe şase tronsoane de autostradă, unde traficul a crescut de peste două ori pe drumurile naţionale din 1990.
O alianţă de aproximativ 50 de organizaţii, susţinută de partide de stânga şi de mediu, a lansat un referendum împotriva acestor proiecte. Opozanţii spun că acestea sunt prea costisitoare, vor genera şi mai mult trafic şi, având în vedere criza climatică, o astfel de politică este nesustenabilă.
Guvernul a promis măsuri de compensare a daunelor aduse naturii, cum ar fi reîmpădurirea şi crearea de iazuri pentru amfibieni.
Costul proiectelor - lărgirea unor tronsoane de autostradă, construirea „tunelului Rinului” la Basel şi a unor noi tuneluri în Schaffhausen şi St. Gallen - este estimat la 4,9 miliarde de franci elveţieni (5,26 miliarde de euro).
„Toate aceste miliarde nu vor putea fi investite în alte soluţii, în alte mijloace de transport mai ecologice şi mai eficiente”, a declarat pentru AFP Angela Zimmermann, responsabilă de campanie la actif-trafiC.
În plus, „aceste proiecte de extindere a autostrăzilor vor creşte traficul atât pe autostradă, cât şi în oraşe, accentuând efectul de pâlnie şi sporind blocajele de trafic”, a adăugat ea.
- Legea închirierii -
Elveţienii - dintre care aproape 60% sunt chiriaşi - vor vota, de asemenea, asupra a două propuneri separate care vizează acordarea unei mai mari flexibilităţi proprietarilor în rezilierea contractelor de închiriere şi limitarea subînchirierii.
Noile norme stabilite de Parlament sunt menite să prevină abuzurile de subînchiriere, care sunt frecvente în Elveţia. Rezultatul votului pare incert, deoarece sondajele sunt împărţite.
Cu toate acestea, acestea arată o respingere a regulamentului care autorizează proprietarii să rezilieze contractele de închiriere ale chiriaşilor din motive personale, chiar dacă nu există o nevoie urgentă de a face acest lucru.
O importantă asociaţie de locatari (Asloca) a lansat un dublu referendum împotriva acestor „atacuri directe la adresa mecanismelor slabe de protecţie a chiriaşilor din legislaţia privind închirierea”.
Asloca „se opune cu fermitate acestui atac al lobby-ului imobiliar, care urmăreşte să scoată chiriaşii de pe piaţă pentru a-i reloca la un preţ mai mare. Prin facilitarea rezilierii contractelor de închiriere, chiriile vor creşte vertiginos, deoarece de fiecare dată când are loc o schimbare de chiriaşi, locatorul poate majora chiria”.
- Eurovision la Basel -
De asemenea, locuitorii oraşului Basel trebuie să decidă dacă acceptă să plătească 34,96 milioane de franci elveţieni (37,4 milioane de euro) pentru a găzdui Eurovision 2025.
Elveţia a câştigat Eurovision 2024 în Suedia, cu victoria artistului non-binar Nemo, şi urmează să găzduiască evenimentul din 2025 în luna mai în acest oraş de la graniţa cu Franţa şi Germania. Autorităţile speră să obţină 60 de milioane de franci în beneficii imediate.
Uniunea Federală Democrată (UDF), un mic partid care apără „valorile creştine atemporale”, a lansat un referendum pentru a denunţa o „adevărată risipă” de bani publici. Această formaţiune, calificată drept ultraconservatoare de presa elveţiană, prezintă, de asemenea, argumente de securitate şi morale.
În cazul unui „da”, „evenimentul de zece zile ar fi redus la o mare emisiune televizată de sâmbătă seara”, fără nicio manifestare publică în afara scenei principale, a avertizat pentru AFP directorul de comunicare al Eurovision 2025, Edi Estermann.
Organizatorii concursului sunt încrezători în rezultatul votului.
„Suntem un oraş al artei, al artelor plastice, dar şi al muzicii. Este întotdeauna foarte important pentru oraşul nostru”, a declarat pentru AFP Andrea Strahm, avocat şi membru al parlamentului din Basel.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.