Partenerii de linie dură din coaliţia de dreapta a premierului israelian Benjamin Netanyahu au respins joi propunerile Statelor Unite şi Franţei care ar prevedea o încetare a focului de 21 de zile în Liban pentru a acorda timp găsirii unei soluţii diplomatice, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Netanyahu, care a părăsit joi Israelul pentru a se adresa Organizaţiei Naţiunilor Unite, nu a răspuns încă direct la propunerea de încetare a focului. Înainte de a pleca, el a repetat promisiunile de a se asigura că zecile de mii de israelieni evacuaţi din zonele de frontieră din nord se pot întoarce acasă.

Ministrul de finanţe Bezalel Smotrich, care conduce una dintre cele două facţiuni naţionalist-religioase din coaliţie, a declarat că mişcarea Hezbollah ar trebui să fie zdrobită şi că numai capitularea sa ar face posibilă întoarcerea persoanelor evacuate. „Inamicul nu trebuie să aibă timp să-şi revină după loviturile grele pe care le-a primit şi să se reorganizeze pentru continuarea războiului după 21 de zile”, a afirmat el într-o declaraţie.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Facţiunea de extremă-dreapta a ministrului securităţii naţionale, Itamar Ben-Gvir, urma să organizeze miercuri o reuniune de urgenţă, dar membrii partidului s-au declarat deja împotriva propunerii.

Statele Unite şi Franţa, susţinute de alţi aliaţi, au cerut miercuri o încetare a focului de 21 de zile de-a lungul „liniei albastre” dintre Israel şi Liban, linia de demarcaţie dintre cele două ţări, pentru a permite părţilor să negocieze în vederea unei potenţiale soluţionări diplomatice a conflictului.

În ultima săptămână, Israelul a lansat cele mai puternice lovituri aeriene împotriva Libanului de la războiul din 2006, ucigând peste 600 de persoane, în timp ce lunile întregi de tiruri transfrontaliere schimbate cu mişcarea Hezbollah, care este susţinută de Iran, s-au apropiat de un război total.

Hezbollah a tras sute de rachete asupra unor ţinte din Israel, inclusiv, pentru prima dată, asupra centrului economic al ţării, Tel Aviv, deşi sistemul de apărare aeriană al Israelului a asigurat că pagubele au fost limitate.

Miercuri, şeful armatei israeliene a făcut cel mai explicit comentariu public cu privire la posibilitatea unui atac terestru asupra Libanului, spunând trupelor din apropierea frontierei să fie pregătite să treacă frontiera. Nu a fost imediat clar dacă declaraţiile lui anunţă o operaţiune terestră sau este o tactică de negociere menită să preseze Hezbollah să dea înapoi. Israelul a consolidat, de asemenea, forţele la frontiera de nord şi a chemat miercuri două brigăzi de rezervă suplimentare în sectorul de nord.

Israelul şi Hezbollah au schimburi de tiruri de aproape un an, de când Hezbollah a lansat un prim atac la o zi după ce luptători ai mişcării islamiste palestiniene Hamas au atacat comunităţi din sudul Israelului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.