Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a sosit miercuri, în premieră, la sediul NATO de la Bruxelles, în căutare de mai multe sisteme de apărare antiaeriană, artilerie şi muniţie care să ajute Ucraina să treacă peste o nouă iarnă de război, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În prima sa vizită la sediul NATO de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie anul trecut, Zelenski a declarat că următoarele luni ale sezonului rece vor fi una dintre cele mai mari provocări pentru Ucraina.

"Ne pregătim, suntem pregătiţi. Acum avem nevoie de sprijin din partea liderilor", a declarat el reporterilor înainte de a se întâlni cu miniştrii apărării din NATO şi din alte 20 de ţări care acordă ajutor militar Ucrainei în cadrul unui forum condus de SUA, cunoscut sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Aflat alături de Zelenski, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin "se pregăteşte din nou să folosească iarna ca armă de război" prin atacarea infrastructurii energetice din Ucraina. "Trebuie să prevenim acest lucru, cu capacităţi mai avansate şi mai mari de apărare aeriană, putem face o mare diferenţă", a punctat Stoltenberg.

Miercuri, un oficial american din domeniul apărării a declarat că va fi anunţat un nou pachet de ajutor de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include rachete şi muniţii de apărare aeriană.

Washingtonul a oferit 44 de miliarde de dolari pentru a aproviziona Kievul cu zeci de tancuri, mii de rachete şi milioane de muniţii de la invazia Rusiei, dar sprijinul pentru Ucraina este în scădere în rândul americanilor din ambele tabere politice.

Ucraina a lansat o contraofensivă în timpul verii pentru a încerca să recucerească teritoriul din sud şi est, dar până acum nu a reuşit să facă progrese majore dincolo de reţeaua de fortificaţii şi câmpuri minate a Rusiei.

Diplomaţii se aşteaptă ca oficiali americani, precum secretarul apărării Lloyd Austin şi generalul Charles Q. Brown, noul oficial militar american cu rangul cel mai înalt, să încerce să asigure aliaţii NATO şi Ucraina că Washingtonul va continua să ofere sprijin Kievului, în ciuda faptului că ajutorul este blocat de luptele interne din Congresul american.

Zelenski urma să se întâlnească, de asemenea, cu premierul belgian Alexander De Croo. El a declarat că vor discuta propuneri de utilizare a activelor ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina. În răspunsul său la una dintre întrebările reporterilor, preşedintele Ucrainei a făcut din nou apel la disponibilizarea activelor ruseşti confiscate în Occident pentru a fi folosite pentru a finanţa proiecte în Ucraina. El a spus: „Trebuie să ne gândim şi cum să trăim în timpul războiului. Aceasta înseamnă reconstrucţia. Şi sunt unele voci în lume care spun că nu avem bani pentru a ajuta Ucraina la reconstrucţie. Răspunsul este foarte rapid. Aveţi active. În limba rusă. Ei ne-au distrus, putem folosi aceşti bani. Haideţi să găsim cheia pentru a avea aceşti bani ruşi şi să-i cheltuim pentru reconstrucţia Ucrainei”, a îndemnat Zelenski, citat de The Guardian.

Miniştrii apărării din cadrul NATO urmau să se întâlnească şi cu omologul lor ucrainean Rustem Umerov în cadrul Consiliului NATO-Ucraina, înfiinţat la summitul alianţei de la Vilnius din iulie.

În timpul reuniunii de două zile, miniştrii vor discuta, de asemenea, despre probleme de interes dincolo de războiul din Ucraina, inclusiv despre deteriorarea unui gazoduct submarin şi a unui cablu de telecomunicaţii care leagă Finalnda şi Estonia, doi dintre membrii NATO.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, se va alătura miniştrilor joi prin videoconferinţă pentru a discuta despre asaltul din weekend al Hamas şi despre consecinţele acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.