Atacurile comise în martie 2019 la două moschei, la Christchurch, nu ar fi putut să fie împiedicate, conchide marţi într-un raport Comisia regală neozeelandeză, care îndeamnă la schimbări radicale în domeniul luptei împotriva terorismului, la un an după ce Brenton Tarrant, un adept al supremaţiei albilor, a ucis 51 de oameni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Comisia regală, instanţa dotată cu cele mai importante puteri de investigaţie potrivit legislaţiei neozeelandeze, subliniază în acest raport - de 800 de pagini - că spionajul s-a concentrat în mod ”neadecvat” asupra islamismului radical şi că a neglijat ameninţarea teroristă reprezentată de extremiştii de dreapta.

Comisia conchide că autorităţăile nu ar fi putut să împiedice aceste atacuri, subliniiind că, înainte de masacru, informaţii ”incomplete” disponibile despre Brenton Tarrant nu erau suficiente pentru a sugera că acesta constituia o ameninţare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Nu exista niciun mijloc plauzibil prin care să fie detectat, (mai puţin dacă ar fi fost descoperit) la întâmplare”, se subliniază în raportul despre ziua din 2019 în care Brenton Tarrant, un australian, a ucis cu sânge rece credincioşi în timpul rugăciunii de vinerea.

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a salutat acest raport şi s-a angajat să examineze cele 44 de recomandări formulate.

Ea aminteşte însă că Guvernul său a atacat deja laxismul legislaţiei cu privire la armele de foc - denunţat în raport -, care i-a permis lui Brenton Tarrant să-şi constituie un adevărat arsenal de armament de tip militar.

”Comisia nu a conchis că aceste probleme ar fi permis oprirea atacului, dar este vorba despre cel puţin două neajunsuri şi îmi cer scuze”, a declarat ea.

Brenton Tarrant a fost condamnat, la sfârşitul lui august, la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea eliberării condiţionate, după ce a pledat vinovat de cele 51 de crime, de 40 de tentative de omor şi de un act terorist.

Raportul cu privire la acest carnagiu fără precedent în istoria criminală a Noii Zeelande urma iniţial să fie făcut public în decembrie 2019.

El a fost amânat iniţial din cauza cantităţii considerabile a activităţii de efectuat, iar apoi din cauza pandemiei covid-19.

Comisia regală, condusă de către judecătorul William Young şi fosta diplomată Jacqui Caine a intervievat peste 400 de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.