Coreea de Nord a lansat luni alte două proiectile, probabil rachete balstice potrivit Seulului, cel de-al patrulea test de armament de la începutul lui 2022, relatează AFP.
Phenianul şi-a accelerat în ultimele săptămâni teste de armament, iar regmul lui Kim Jong Un caută să consolideze capacităţile militare ale acestei ţări izolate, vizată de sancţiuni internaţionale dure, şi refuză propuneri de dialog ale Statelor Unite.
Two short-ranged projectiles were launched from Sunan Airport in Pyongyang. This makes it less likely that it is a hypersonic test.
— Devi Rhamesz (@ChrliesWarchest) January 17, 2022
Guess we may have to settle for the KN-24. Perhaps another test of regiment efficiency with a proven missile.#NorthKorea pic.twitter.com/f5kZadKCnF
Cele două ”rachete balistice cu rază scurtă de acţiune” au fost lansate de pe un aeroport, în apropiere de Phenian, luni, înainte de ora locală 9.00 (2.00, ora României) şi au parcurs 380 de kilometri, potrivit Statului Major interarme sud-coreean.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Aceste noi teste au loc într-un moment delicat în regiune, în contextul în care în Coreea de Sud urmează să aibă loc alegeri prezidenţiale în martie, iar China, singurul aliat major al Nordului, se pregăteşte să găzduiască Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă luna viitoare.
Frecvenţa şi varetatea acestor teste arată că Nordul ”încearcă să-şi îmbunătăţească tehnologia şi capacităţile operaţionale în vederea efectuării unor acţiuni secrete, pentru ca celelalte ţări să întâmpine dificultăţi în detectarea semnelor pregătitoarea ale unei lansări”, a declarat într-o conferinţă de presă ministrul japonez al Apărării Nobuo Kishi.
”Remarcabila dezvoltare de către Coreea de Nord a tehnologiei sale în domeniul rachetelor nu poate fi ignorată în securitatea Japoniei şi a regiunii”, a avertizat el.
Coreea de Nord a tras dintr-un tren, vineri, două rachete tactice ghdate.
Nordul a anunţat totodată că a testat cu succes, la 5 şi 11 ianuarie, rachete hipersonice cu zbor planat, o armă deosebit de sofisticată, iar a doua lansare a fost supervizată de către Kim Jong Un personal.
Rachetele hipersonice pot atinge de cinci ori viteza sunetului, eventual de mai multe ori. Ele sunt mai rapide şi mai manevrabile decât rachetele standard, ceea ce le face dificil de interceptat de către sisteme de apărare cu care Statele Unite cheltuiesc miliarde de dolari.
Statele Unite au ripostat săptămâna trecută prin mpunerea unor noi sancţiuni, pe care Phenianul le-a denunţat drept o ”provocare”.
”Dacă Statele Unite adoptă o asemenea atitudine de confruntare, (Republica Populară Democratică Coreea) RPDC va fi obligată la o reacţie sigură şi mai puternică”, avertiza vineri un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe.
În planul său de apărare cincinal, pe care l-a prezentat în ianuarie 2021, Coreea de Nord a citat rachetele hpersonice drept proritatea sa numărul unu, în contextul în care dialogul cu Statele Unite pe tema programelor balistic şi nuclear nord-coreene se află într-un punct mort.
Nordul se confruntă cu o gravă criză economică, agravată de sancţiuni şi de faptul că şi-a închis frontierele în lupta împotriva covid-19, iar regimul ”are nevoie să le prezinte ceva nord-coreenilor”, apreciază Cheing Seong-chang de la Centrul de Studii nord-coreene din cadrul Institutului Sejong.
Phenianul caută să-şi impresioneze populaţia cu progrese militare, având în vedere că ”a devenit clar că Nordul va întâmpina dificultăţi în a străluci în domeniul economic”, estimează acest analist.
Un tren de marfă nord-coreean a traversat, în weekend, Podul internaţional de peste râul Yalu şi a intrat în China, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap.
Acest eveniment ar putea însemna o reluare a schimburilor comerciale terestre între cele două ţări, suspendate de la începutul pandemiei covid-19, în urmă cu doi ani.
”Această sincronizare arată că Beijingul este mai mult decât complice la provocările Phenianului”, acuză un profesor la Universitatea pentru femei Ewha, de la Seul, Leif-Eric Easley.
”China susţine economic Coreea de Nord şi se coordonează cu ea din punct de vedere militar”, acuză el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...