Două nave umanitare se aflau în drum pentru a acorda asistenţă vaporului închiriat la Marea Mediterană de către artistul Bansky, care avea 219 de migranţi la bord şi care a lansat un senal de ajutor, potrivit unor surse concordante, relatează AFP.
Plecat la 18 august din Spania în cel mai mare secret, vaporul Louise-Michel se află în prezent în incapacitatea de a avansa, după ce a salvat vineri alţi 130 de naufragiaţi, şi a cerut ”o asistenţă imediată”, anunţând că a contactat autorităţile italiene şi malteze.
Un migrant a murit la bord, iar mai mulţi sunt răniţi.
Aflat în prezent la Marea Mediterană, unde a salvat 201 migranţi şi unde se află, la rândul său, în căutarea unui port care să-l primească, vaporul Sea-Watch 4 a hotărât să sarăîn ajutorul Louise-Michel, din cauza ”lipsei reacţiei” autorităţilor, a declaart pentru AFP un purtător de cuvânt al ONG-ului german Sea-Watch, care a închiriat vaporul împreună cu asociaţia franceză Médecins sans frontières (MSF).
”Avem o clinică la bordul Sea-Watch 4 şi vom vedea cum putem ajuta. Vom putea, de asemenea, să preluăm migranţi la bord, chiar dacă avem proceduri covid-19 de respectat”, a anunţat Hassiba Hadj-Sahraoui, însărcinata MSF cu probleme umanitare în Olanda, denunţând ”situaţia de nesusţinut” a navelor umanitare la Mediterana.
În paralel, colectivul italian de stânga Mediterranea a anunţat că trimite nava Mare Ionio din portul Augusta, din Sicilia, pentru a acorda asistenţă navei Louise-Michel, invocând astfel absenţa răspunsului Italiei sau Maltei la ”pericolul de moarte iminent” cu care se confruntă migranţii.
”Situaţia este dramatică (...). Sunt multe femei, dar şi copii, mulţi oameni au probleme medicale grave din cauza arsurilor de benzină şi numeroaselor ore petrecute pe mare”, a anunţat într-un comunicat Mediterranea.
Potrivit ultimelor date de la Înaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi (UNHCR), cresc încercările de traversare a Mării Mediteranei, cea mai sângeroasă rută a migraţiei din lume.
Din ianuarie şi până la sfârşitul lui iulie, tentativele de plecare din Libia au crescut cu 91% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut - reprezentând 14.481 de persoane care au plecat pe mare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.