Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a admis miercuri că ridicarea de garduri de către statele europene poate fi o acţiune necesară pentru securizarea zonei Schengen şi o condiţie pentru soluţionarea crizei migranţilor, relatează Business Recorder.
„Sunt convins că sprijinirea Schengen-ului este o pre-condiţie pentru găsirea unui răspuns european faţă de criza migranţilor. Mă tem că uneori este nevoie de soluţii mai dure pentru a implementa cu adevărat Schengen-ul. Îmi pare rău că asta este realitatea”, a explicat Donald Tusk în cadrul unei conferinţe în Slovenia.
Slovenia face parte din grupul select al statelor din zona Schengen care au decis să ridice garduri de sârmă ghimpată pentru a opri trecerea ilegală a graniţelor de către migranţi. Autorităţile slovene au ridicat un gard la frontiera cu Croaţia şi au limitat numărul de migranţi care tranzitează ţara la 580 de persoane pe zi. Tusk a admis că soluţia aplicată de Slovenia este un exemplu minunat că poate să existe o soluţie europeană pentru criza refugiaţilor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Vizita din Slovenia face parte dintr-un tur pe care-l face preşedintele Consiliului European în ţările din Balcani. Tusk va ajunge în Atena joi, iar apoi va pleca spre Turcia, unde are o întâlnire cu premierul Ahmet Davutoglu.
Turneul său din Balcani va pune bazele pentru discuţiile care vor avea loc, săptămâna viitoare, la Summitul dintre UE şi Turcia de la Bruxelles, pe tema crizei migranţilor şi a eficienţei acordului semnat cu Erdogan la sfârşitul anului trecut.
UE şi Turcia au ajuns în noiembrie 2014 la un acord prin care Ankara se angaja să reducă drastic numărul migranţilor care pleacă de pe coastele turce spre insulele greceşti şi să îmbunătăţească condiţiile de viaţă din taberele de refugiaţi. În schimb, UE va acorda Turciei un ajutor financiar de patru miliarde de euro, care să fie investiţi pentru gestionarea crizei migranţilor. Însă, până în acest moment, Ankara nu a primit decât 400 de milioane de euro şi nu a luat vreo măsură pentru a opri fluxul migratoriu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...