Donald Trump se afla miercuri în centrul unei crize, după virulenta sa ieşire cu privire la violenţele sângeroase de la Charlottesville, care provoacă o nelinişte profundă în tabăra sa republicană şi care ar putea să marcheze o cotitură a preşedinţiei sale, scrie AFP.
Într-un gest extrem de rar, cei doi predecesori republicani ai săi, George H.W Bush şi fiul său George W. Bush, au difuzat un comunicat comun în care îndeamnă America să ”respingă întotdeauna rasismul, antisemitismul şi ura în toate formele ei”.
Fără să-l citeze pe cel de-al 45-lea preşedinte, cel de-al 41-lea şi cel de-al 43-lea preşedinţi insistă asupra necesităţii de a avea vii în minte cuvintele lui Thomas Jefferson, principalul autor al Decaraţiei de Independenţă ”toţi oamenii sunt creaţi egali”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Aruncând vina în egală măsură pe grupări susţinătoare ale supremaţiei albilor - un simpatizant din rândul cărora a ucis o tânără sâmbătă, la Charlottesville -, cât şi pe manifestanţii antirasiste, Donald Trump a trecut la un alt nivel, după ceva mai mult de 200 de zile de când se află în funcţie.
Declaraţiile pe care le-a făcut, pe un ton agresiv şi acuzator, la Trump Tower, care au fost salutate de fostul lider Ku Klux Klan (KKK) David Duke, i-au lăsat pe mulţi dintre congresmen fără grai.
Ele au dat impresia foarte clară că, în acest torent de vorbe, Donald Trump a spus ceea ce gândea, şi nu ceea ce a citit cu o zi înainte, pe prompter, la Casa Albă - un discurs prin care condamna ”violenţele rasiste”.
PARTIDUL LUI LINCOLN
Un semn clar de jenă este faptul că republicanii nu se îngrămădesc pe platourile de filmare ale televiziunilor pentru ca să-l apere pe fostul magnat în domeniul imobiliar. Iar singurele voci care apar, totuşi, sunt critice.
”La Charlottesville, greşelile sunt clar de partea KKK şi a (susţinătorilor) supremaţiei albe”, a tranşat la ABC Ronna Romney McDaniel, care conduce Partidul Republican (RNC).
La rândul său, senatorul Lindsey Graham şi-a exprimat în mod deschis îngrijorarea faţă de faptul că ”partidul lui Lincoln îi oferă un loc primitor lui David Duke pe lumea asta”.
Într-o conferinţă de presă improvizată şi dezlânată în holul Trump Tower, la Manhattan, Donald Trump i-a condamnat deopotrivă pe membrii dreptei adepte a supremaţiei albilor şi pe manifestanţii care au venit să-i denunţe.
Denunţând ”alt-left care a atacat alt-right (termen care desemnează «dreapta alternativă»”, el a subliniat, într-o formulă care a marcat spiritele că erau oameni ”foarte buni” de ambele părţi.
”De ce suntem surprinşi că preşedintele care şi-a lansat campania prin îndemnuri la intoleranţă le dă azi gaj celor care o promovează?”, se întreabă David Axelrod, un fost consilier apropiat al fostului preşedinte Barack Obama.
Numeroşi observatori amintesc că magnatul în domeniul imobiliar a alimentat, timp de ani de zile, o teorie a complotului cu accente rasiste cu privire la locul naşterii lui Barack Obama, după care a aruncat-o peste bord la sfârşitul campaniei.
TWEET-UL LUI OBAMA, PLEBISCITAT
Sâmbătă, la puţin timp după violenţe, Trump a provocat un prim val de indignare, refuzând să condamne în mod explicit grupările din care provine activistul neofascist care a intrat cu maşina în manigestanţi.
Miercuri, i-a adus pe Twitter un scurt omagiu victimei Heather Heyer "o tânără cu adevărat specială”, în timpul ceremoniei funerare.
Predecesorul său democrat Barack Obama a reacţionat încă de duminică, când l-a citat pe Twitter pe Nelson Mandela. ”Nimeni nu se naşte urând altă persoană din cauza culorii pielii sau originilor ei sau a religiei ei”.
Acest tweet a devenit cel mai ”iubit” în istoria reţelei de socializare, a anunţat Twitter miercuri.
Într-un editorial, ziarul The New York Times deplânge comportamentul lui Trump, devenit ”din nefericire nesurprinzător”.
Subliniind speranţele pe care şi le-au pus mulţi aleşi în nominalizarea recentă a lui John Kelly, un fost general din Corpul puşcaşilor marini, în postul de secretar general la Casa Albă, cotidianul adaugă că ”miezul problemei nu este legat de alcătuirea echipei prezidenţiale: el este legat de omul care se află la vârf”.
De la Saint-Louis, în Missouri, unde a revenit efemer în competiţie, legendarul jucător de şah rus Garry Kasparov a insistat asupra necesităţii ca America ”să lupte împotriva urii şi să rămână liberă”.
Liderul suprem iranian Ali Khamenei ironizează, pe Twitter, priorităţile Statelor Unite şi sfătuieşte prima putere a lumii să ”atace adepţii supremaţiei albilor mai degrabă decât să se amestece în afacerile altor naţiuni”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...