Mexicul - asupra căruia preşedintele american Donald Trump lasă în continuare să planeze ameninţarea taxelor vamale - a recunoscut că acordul cu privire la imigraţie încheiat cu Washingtonul ar putea fi revizuit în 45 de zile, în problema dreptului de azil, în cazul în care afluxul imigranţilor clandestini către Statele Unite nu se opreşte, relatează AFP.
Washingtonul şi Ciudad de Mexico au ajuns vineri, după mai multe zile de negocieri, la un acord privind imigraţia, evitând astfel aplicarea de luni a unor taxe vamale asupra produselor importate în Statele Unite.
Mexicul s-a angajat să consolideze controlul la frontiera sa cu Guatemala, în sudul ţării, şi să accelereze repatrierea imigranţilor din America Centrală către ţările de origine şi care aşteaptă să le fie soluţionate cererile de azil în Statele Unite.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Însă, la trei zile după încheierea acordului, preşedintele american şi-a reiterat luni ameninţarea de a aplica taxe vamale, în cazul în care Congresul mexican nu aprobă o clauză secretă, cu privire la conţinutul căreia nu a făcut precizări.
”Noi nu anticipăm o problemă la vot, dar, dacă din vreun motiv aceasta (clauza secretă) nu este aprobată, drepturile vamale vor fi restrabilite”, a scris Trump pe Twitter.
”Eu nu cred că ei (mexicanii) o vor respinge mult timp”, a insistat el, la Casa Albă, după ce a declarat la postul CNBC că această clauză secretă este ”un instrument foarte puternic” în mâna Statelor Unite.
Miliardarul răspundea astfel criticilor cotidianului The New York Times (NYT), care a dezvăluit vineri că majoritatea măsurilor anunţate de către Mexic în acord au fost deja convenite în negocieri anterioare.
Secretarul de Stat american Mike Pompeo a salutat, la rândul său, ”cel mai mare angajament de până acum” al mexicanilor în lupta împotriva imigraţiei clandestine.
”Noi cooperăm strâns cu ei pentru a ne asigura că el (angajamentul) este încununat de succes”, a adăugat Pompeo, catalogând presiunile exercitate de către Donald Trump asupra Mexicului drept un ”model de diplomaţie”.
”SĂ NE ACORDĂM TIMP SĂ VEDEM”
În toiul unor speculaţii despre conţinutul acordului, ministrul mexican de Externe Marcelo Ebrard a anunţat că Mexicul a refuzat ca imigranţii prezenţi pe teritoriul mexican şi care cer azil în Statele Unite să facă acest lucru din Mexic.
Însă el a recunoscut că Guvernul mexican a acceptat ca această problemă să revină pe masa negocierilor în termen de 45 de zile, în cazul în care valul de migranţi ce traversează Mexicul către frontiera Statelor Unite nu este oprit.
”Într-o reuniune cu vicepreşedintele Statelor Unite (Mike Pence), ei au insistat” asupra acestei probleme, a declarat într-o conferinţă de presă Ebrard.
”Noi le-am spus şi cred că este cea mai mare reuşită a negocierilor - să ne acordăm timp să vedem dacă ceea ce propune Mexicul funcţionează, iar dacă nu, vom discuta să vedem dacă măsuri suplimentare” sunt necesare, a continuat ministrul.
Donald Trump, care a făcut din lupta împotriva imigraţiei clandestine fierul de lance al preşedinţiei sale, a exercitat presiuni asupra vecinului său, la sfârşitul lui mai, ameninţând să impună taxe vamale de 5%, începând de la 10 iunie, şi să le crească treptat până la 25% în octombrie.
Potrivit declaraţiei comune a celor două ţări de după semnarea acodului, Mexicul s-a angajat să ia ”măsuri fără precedent”, prin desfăşurarea Gărzii sale Naţionale şi să întreprindă acţiuni împotriva reţelelor de trecători, transport şi finanţare a imigraţiei clandestine.
Între măsurile anunţate se află desfăşurarea la frontiera de sud a Mexicului, încă de luni, a 6.000 de ofiţeri din cadrul Gărzii Naţionale mexicane - nou creată.
Ebrard s-a limitat însă să evoce, luni, o desfăţurare ”imediat ce este posibil”.
În oraşul Tapachula, la frontiera cu Guatemala, unul dintre punctele de intrare a caravanelor de imigranţi - originari în principal din America Centrală - care au traversat Mexicul în ultimele luni, niciun semn de desfăşurare militară nu era vizibil, au constatat jurnalişti AFP.
Arestările de străini pe teritoriul mexican au crescut de la 8.248 de persoane în ianurie la 23.679 în mai.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...