Trei tineri au fost condamnaţi la Bobigny la pedepse de până la zece luni de închisoare, după o expediţie punitivă vizând romi - ”o dorinţă de a bate, aproape bestială, oameni săraci” -, în urma unor zvonuri pe reţele e socializare, relatează AFP.
Unul dintre ei, acuzat că şi-a asmuţit câinele împotriva unor romi în seara în care au avut loc faptele, a fost condamnat la şase luni de închisoare. El a fost plasat în detenţie, din cauza unei recidive legale.
Un al patrulea suspect a fost eliberat.
Aproximativ 60 de persoane, ”înarmate” cu lopeţi, pietre şi bastoane au luat cu asalt, la 25 martie, către ora locală 20.00 (21.00, ora României) un pavilion ocupat ilegal de familii de romi la Clichy-sous-Bois.
O serie de zvonuri circulau de mai multe zile pe reţele de socializare cu privire la romi care ar fi răpit copii, cu o camionetă, la periferia pariziană.
La Clichy-sous-Bois, poliţişti erau în alertă, deoarece ştiau că tineri voiau să atace ”primul rom care le iese în cale”, ”pentru că au răpit-o pe sora unui prieten”, a povestit miercuri, la bară, un agent din cadrul Brigăzii anticriminalitate (BAC).
”Aţi auzit vorbindu-se despre un zvon?”, i-a întrebat preşedinta completului pe cei patru tineri aliniaţi în faţa sa. ”Da, pe Facebook”, i-a răspuns unul dintre ei.
Ei muncesc, toţi, sau se află în cadrul unei formări profesionale. Unul singur are cazier judiciar.
Cel mai în vârstă dintre ei are 22 de ani.
El a fost condamnat la zece luni de închisoare pentru că a lovit, împreună cu alte zece persoane, un rom în timp ce acesta se afla pe jos - o agresiune agravtă de circumstanţe rasiste.
Procurorul a cerut 18 luni de închisoare, dintre care opt cu executarea, cu mandat de aducere pe numele său, denunţând reacţia ”complet iraţională” a tinerilor, ”din orice punct de vedere”, care se întâlnesc să comită violenţe ”rasiste, xenofobe”.
Niciun rom nu a depus plângere. Terorizaţi, ei au părăsit oraşul după agresiune.
La audieri, cei patru tineri şi-au menţinut versiunea - da, au spus ei, se aflau acolo, dar ”din întâmplare” şi nu au nimic a face cu faptele.
”Eu mă întorceam de la serviciu, am văzut oameni, m-am oprit din curiozitate”, a declarat unul dintre ei.
”Nu există elemente materiale de probă”, a decarat Dyhia Chegra, avocata celor trei inculpaţi, cerând eliberarea acestora. Să se considere că toţi cei care se aflau acolo au participat la violenţe ar fi o ”scurtătură”, a denunţat ea.
Tribunalul nu a reţinut acest argument, precizând în hotărârea sa că a ţinut cont de ”mărturii” concordante ale unui număr de trei poliţişti şi de contextul agresiunii - această ”dorinţă de a bate, aproape bestială, a unor oameni săraci care nu au cerut nimic”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...