Un tribunal din capitala austriacă a condamnat joi, la închisoare pe viaţă, doi complici ai autorului atentatelor jihadiste de la Viena din 2020, ucis prin împuşcare de poliţişti în seara atacului, relatează AFP.
Kujtim Fejzulai, în vârstă de 20 de ani atunci, a ucis, la 2 noiembrie 2020, patru trectori şi a rănit alţi 22 în centrul capitalei Austriei, semnănând panica în această ţară cu nouă milioane de locuitori, de obicei foarte sigură.
Înainte de atac, acest austriac a înregistrat un mesaj în care a jurat credinţă grupării Statul Islamic (SI), care a revenidcat atacul.
Doi ani mai târziu patru austrieci, un kosocar şi un cecen, în prezent cu vârste cuprinse între 22 şi 32 de ani, au ajuns pe banca acuzaţilor.
În urma unui proces de mai multe luni şi deliberării juriului - timp de 12 ore -, verdictul a fost pronunţat în noaptea de joispre miercuri.
Doi dintre ei au fost găsiţi vinovaţi de ”facilitarea execuţiei crimelor”.
Ei au rămas nepăsători la citirea hotărării, a constatat un junalist AFP.
Ei sunt acuzaţi de susţinerea activă şi încurajarea atacatorului în planul său funest, de acordarea unui ajutor logistic acestuia în pregătirea armelor şi muniţiei.
Alţi doi au fost condamnaţi cu privire la aceleaşi fapte, dar la pedepse mai mici - de 19 şi 20 de ani de închisoare, deoarece unul dintre ei era în vârstă de mai puţin de 21 de ani la momentul atacului, iar celălalt şi-a recunoscut în parte vina.
Aceşti ultimi doi inculpaţi au fost achitaţi de principalele capete de acuzare.
Ei au fost condamnaţi la doi ani de închisoare - dintre care opt luni cu executarea -, după ce au fost găsiţi vinovaţi de faptul că făceau parte din Statul Islamic.
După această dramă, Guvernul austriac a fost criticat puternic din cauza unor eşecuri în supravegherea atacatorului.
Kujtim Fejzulai, ai cărui părinţi sunt originari din Macedonia de Nord, a fost condamnat în 2018, după ce a fost găsit vinovat de faptul că a încercat să intre în Statul Islamic, în Siria.
Serviciile austriece de informaţii a fost informate cu privire la o încercare a lui Kujtim Fejzulai de a cumpăra arme după ce a ieşit din închisoare şi cu privire la contacte pe care le-a avut în închisoare cu jihadişti din ţări vecine, însă acestea nu l-au conssiderat periculos.
Austria a instaurat în 2021, după aceste eşecuri, o supraveghere electronică a jihadiştilor eliberaţi din închisori şi a introdus o infracţiune penală pentru a condamna crime motivate de ”extremism religios”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.