Unionistul nord-irlandez Paul Givan, un susţinător al unei linii dure, a fost desemnat marţi de către DUP, partidul din care face parte, să conducă Guvernul local al provinciei britanice, alături de republicani, în locul lui Arlene Foster, care a demisionat, într-un context de tensiuni aprige după Brexit, relatează AFP.
Deputatul Paul Givan, în vârstă de 39 de ani, face parte din Adunarea locală nord-irlandeză şi o înlocuieşte în funcţie pe Arlene Foster - demisinară -, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter liderul Democratic Unionist Party (DUP, ultraconservator), Edwin Poots.
Irlanda de Nord se confruntă cu o intensificare a unor tensiuni, în urma ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), la 1 ianuarie 2020, din cauza unor dispoziţii comericale speciale care se aplică acestei provincii britanice, cu scopul evitării reimpunerii unei frontiere fizice cu Irlanda, un stat membruu UE, şi apărării păcii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Arlene Foster, în vârstă de 50 de ani, criticată dur din cauza neputinţei sale împotriva implemenătrii unor controale vamale ale unor mărfuri provenind din Marea Britanie în cadrul Brexitului, a anunţat în aprilie că demisionaează atât de la conducerea DUP, la sfrşitul lui mai, cât şi din postul de şefă a Guvernului local, la sfârşitul lui iunie.
Ministrul local al Agriculturii Edwin Poots - care respinge teoria evoluţiei şi care este convins că lumea a fost creată cu 4.000 de ani î.e.n. - a fost ales la conducerea partidului.
Însă el vrea să-şi păstreze postul actual în Guvernul local şi l-a desemnat pe Paul Givan să preia conducerea Executivului local.
În cazul în care Guvernul local nord-irlandez - înfiinţat în 2020 după trei ani de paralizie politică - nu se destramă, noul premier nord-irlandez urmează să guverneze împreună cu vicepremierul Michelle O'Neill din cadrul Sinn Fein.
Partidul unionist şi partidul republican deţin împreună conducerea Guvernului local, în virtutea Acordului de Pace din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt ”tulburărilor” între republicani - majoritar catolici - şi uninionişti - majoritar protestanţi.
Aceste violenţe intercomunitare s-au soldat, în 30 de ani, cu aproximativ 3.500 de morţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...