Departamentul american al Justiţiei anunţă că cere condamnarea la morte a lui Luigi Mangione, un tânăr acuzat de uciderea la începutul lui decembrie, la New York, a unui patron al asigurărilor private de sănătate, Brian Thompson, ca răzbunare împotriva acestui sector, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Uciderea lui Brian Thompson, un om nevinovat şi tatăl al doi copii mici, de către Luigi Mangione a fost un asasinat premeditat şi cu sânge rece care a şocat America”, a denunţat marţi într-un comunicat secertara Justiţiei Pam Bondi.

”După o analiză atentă, le-am cerut procurorilor federali să ceară pedeapsa cu moartea în acest dosar”, a anunţat secretara Guvernului Trump.

”Acest omor a fost un act de violenţă politică”, a subliniat Pam Bondi.

Avocata tânărului, Karen Friedman Agnifilo, a denunţat, la rândul său, drept ”politică” ”decizia” Guvernului Trump de a-l ”executa pe Luigi”, care se bucură de când a fost arestat de o mişcare de simpatie pe reţele de seocializare şi ale cărui înfăţişări la un tribunal la New York atrag zeci de susţinători hotărâţi să denunţe ”nedreptatea” asigurării private de sănătate.

Ea a acuzat Guvernul de ”apărarea industriei sănătăţii eşuate, imorale şi criminale care continuă să terorizeze poporul american”.

Luigi Mangione, în vârstă de 26 de ani, a fost arestat la 9 decembrie.

El este acuzat de asasinarea, cu cinci zile mai înainte, prin împuşcare în cap, în stradă, la New York, a directorului general al UnitedHealthcare, primul asigurător privat de sănătate din Stateel Unite, Brian Thompson.

STRÂNGERE DE FONDURI

El a fost inculpat şi a pledat nevinovat de omor ”terorist” în faţa justiţiei din New York, unde riscă închisoarea pe viaţă.

El a fost inculpat şi în justiţia federală, în care riscă pedeapsa cu moartea, aşa cum cere acum Guvernul lui Donald Trump.

Asasinarea cu sânge rece a patronului în vârstă de 50 de ani, căsătorit şi tatăl al doi copii, înregistrată de camere de supraveghere, a făcut înconjurul lumii şi a şocat America.

Însă în multe reacţii americanii şi-au exprimat furia profundă pe care  simt împotriva programelor asigurărilor private de sănătate, pe care le acuză de faptul că privilegiază profitul în detrimentul îngrijirilor şi că refuză rambursarea sau tărăgănează procedurile în timp.

După arestarea tânărului, hashtaguri ca ”#freeluigi” au înflorit pe reţele de socializare şi o campanie de strângere de fonduri pe Internet în vederea plătirii avocaţilor acestuia se ridica marţi la aproape 600.000 de dolari.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în statul New York şi nu poate să fie cerută în justiia locală, însă este aplicabilă în continuare în justiţia federală, iar Donald Trump a promisă că va fi folosită mai mult după întoarcerea sa la Casa Albă.

Guvernul a cerut ultima noară pedeapsa capitală într-un proces federal la New York în 2023, împotriva unui uzbek în vârstă de 35 de ani, găsit vinovat de uciderea a opt persoane în 2017 şi care se revendica de la Statul Islamic (SI).

Însă un juriu de 12 persoane nu a ajuns la o hotărâre unanimă, aşa cum cere legea, iar acuzatul a fost condamnat la închisoare pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.