Democraţii americani avertizează că sunt pregătiţi să lanseze, în următoarele zile, un nou ”impeachment” - o procedură de destituire istorică - a lui Donald Trump, în cazul în care vicepreşedintele Mike Pence nu-l demite din funcţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La patru zile de la evenimentele de la Capitoliu - soldate cu cinci morţi şi care care au zguduit America -, preşedinta Camerei Reorezentanţilor Nancy Pelosi a anunţat duminică o serie de acţiuni cu scopul de a-l determina să plece de la putere pe preşedintele republican în exerciţiu - pe care l-a catalogat drept o ”ameninare iminentă” la adresa democraţiei şi Constituţiei americane.

Democraţii fac mai întâi apel la Mike Pence.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Camera Reprezentanţilor ar urma să se întrunească luni, iar dacă este necesar marţi, pentru a se pronunţa asupra unei rezoluţii prin care cere demiterea lui Donald Trump din funcţia de preşedinte - în cadrul unei proceduri de urgenţă, iar apoi, dacă este nevoie, printr-un vot oficial.

Puternica şefă a democraţilor, în vârstă de 80 de ani, afirmă că procedura de destituire urmează să fie lansată ulterior.

Articolul inculpării a fost deja redactat.

AL 25-LEA AMENDAMENT

Democraţii îi cer lui Mike Pence să activeze de urgenţă al 25-lea amendament al Constituţiei, care constă în constatatea de către vicepreşedinte şi principalii membri ai Guvernuluia a faptului că preşedintele este ”inapt” să-şi exercite funcţia.

Un om loial lui Donald Trump, dar cu care nu mai are contacte de la evenimentele de miercuri de la Capitoliu, Mike Pence nu a dat vreun semn, până acum, că ar vrea să declanşeze acest dispozitiv.

Nancy Pelosi i-a dat duminică vicepreşedintelui un ultimatum de 24 de ore pentru a răspunde somaţiei Camerei, prin care Mike Pence este îndemnat să preia puterea executivă în ultimele zece zile ale mandatului lui Donald Trump.

Preşedintele ales Joe Biden urmează să depună jurământul la 20 ianuarie, pe treptele Capitoliului.

Democraţii consideră că miliardarul newyorkez este de-acum un preşedinte ”dezechilibrat” şi periculos şi care este necesar, astfel, să fie îndepărtat.

Ei consideră, de asemenea, că Trump şi-a încurajat susţinătorii, miercuri, să mărşăluiască la Capitoliu, unde Mike Pence, obligat de Constituţie, anunţa rezultatul oficial al alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie - o victorie a lui Joe Biden pe care Donald Trump nu vrea să o recunoască vreodată.

Unii aleşi republicani l-au îndemnat duminică pe Donald Trump să demisioneze, pentru a scuti ţara de complexitatea procedurilor în vederea destituirii şi de aplicarea celui de-al 25-lea Amendament.

”FAPTE DE NEIERTAT”

Aceasta ”ar fi cea mai bună opţiune”, a declarat la CNN senatorul Pat Toomey.

În urma scrutinului prezidenţial de la 3 noiembrie, în care a fost înfrânt, Donald Trump ”s-a cufndat într-un nivel de nebunie şi a comis fapte absolut de negândit şi de neiertat”, a denunţat el.

”Cel mai bun lucru pentru unitatea ţării ar fi ca el să demisioneze”, a subliniat la ABC News Adam Kinzinger, un ales republican în Camera Reprezentanţilor.

Izolat la Casa Albă, abandonat de mai mulţi membri ai Guvernului, miliardarul republican nu pare însă deloc dispus să demisioneze de bunăvoie.

Trump a programat o deplasare marţi, în Texas, pentru a-şi lăuda politica în domeniul imigraţiei şi construirea zidului de la frontiera cu Mexicul.

Însă, blocat pe Twitter şi alte mari reţele de socializare - care vor să evite noi incitări la violenţă -, Donald Trump are de-acum alternative limitate pentru a comunica cu marele public.

Aflat la putere din 2017, Donald Trump a fost vizat, în Congres, de o primă procedură de destituire, deschisă tot de către Nancy Pelosi, la sfârşitul lui 2019, sub acuzaţia că a cerut unei ţări străine - Ucraina - să ancheteze cu privire la rivalul său în alegeri Joe Biden.

Trump a fost achitat de Senat, majoritar republican, la începutul lui 2020.

El ar putea să devină singurul preşedinte din istoria Americii inculpat în două rânduri într-o asemenea procedură de destutuire.

Însă este vorba despre o procedură îndelungată şi compliată, iar mai multe voci din tabăra democrată avertizează că ea ar putea bloca proiectele lui Joe Biden, care a făcut din lupta împotriva pandemiei covic-19 prioritatea sa.

”Să-i dăm preşedintelui 100 de zile” la începutulmandatului său, pentru a-i permite să atace problemele cele mai urgente, a sugerat alesul democrat în Camera Reprezentanţilor James Clyburn.

”Am putea, poate. să introducem articole (de inculpare) un pic după aceea”, a adăugat el.

Senatorul democrat Joe Manchin a apreciat, la CNN, că o procedură de destituire după 20 ianuarie ”nu ar avea niciun sens”.

Joe Biden rămâne foarte prudent.

Decizia cu privire la ”impeachment” revine Congresului, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.