Decizia tribunalului din Colorado potrivit căreia Donald Trump este neeligibil din cauza acţiunilor sale din timpul asaltului asupra Capitoliului a aruncat campania prezidenţială în necunoscut, înainte de intervenţia probabilă a Curţii Supreme a SUA, scrie AFP.
Cea mai înaltă instanţă din SUA a fost, de asemenea, chemată să se pronunţe de urgenţă asupra imunităţii invocate de fostul preşedinte pentru a anula acuzaţia penală împotriva sa pentru tentativă ilegală de a anula rezultatele alegerilor din 2020.
Judecătoarea care va prezida procesul federal al favoritului la alegerile primarelor republicane, programate din 4 martie 2024, a respins acest apel, dar recursul ei suspendă procedura şi ar putea face să deraieze calendarul judiciar.
În decizia lor, adoptată cu o majoritate de patru la trei, judecătorii Curţii Supreme din Colorado s-au declarat conştienţi că se aventurează în "ape necunoscute", deschizând o perioadă de profundă incertitudine juridică.
În acest stadiu, decizia se referă doar la alegerile primare republicane din Colorado, programate la 5 martie, printre cele aproximativ cincisprezece state din "Super Tuesday".
Cu toate acestea, Curtea însăşi a suspendat până la 4 ianuarie, cu o zi înainte de termenul limită de validare a buletinelor de vot, ordinul prin care le cerea autorităţilor electorale ale statului să elimine numele lui Donald Trump de pe buletinul de vot pentru primare.
De asemenea, ea precizează că "dacă un apel este depus la Curtea Supremă a Statelor Unite înainte de expirarea acestei suspendări", aceasta va rămâne în vigoare până la un nou ordin al celei mai înalte instanţe din Statele Unite.
În consecinţă, dacă Donald Trump va merge la Curtea Supremă, aşa cum a anunţat tabăra sa, numele său va apărea, după toate probabilităţile, pe buletinul de vot pentru alegerile primare din Colorado.
Dar această premieră în Colorado, după o serie de decizii contrare în alte state în cazul unor recursuri similare pentru neeligibilitate, ar putea "declanşa o reacţie în lanţ", consideră Steven Schwinn, profesor de drept la Universitatea din Illinois.
"Această decizie va permite altor judecători şi curţilor supreme din state să se simtă un pic mai împuterniciţi să se pronunţe împotriva lui Trump în aceste proceduri", a explicat el pentru AFP.
Din cauza calendarului strâns al alegerilor, "Curtea Supremă va dori probabil să se pronunţe cât mai repede posibil", spune Steven Schwinn.
"Ea trebuie să se pronunţe pentru ca Colorado şi celelalte state să poată decide dacă să-l înscrie sau nu pe Donald Trump pe buletinul de vot", continuă el.
Pe de altă parte, "în ceea ce priveşte cererea de imunitate, dacă există o urgenţă politică, nu este sigur că Curtea Supremă va simţi aceeaşi urgenţă juridică de a rezolva această chestiune înainte de alegeri", în noiembrie 2024, adaugă el.
Avocaţii lui Donald Trump au îndemnat miercuri Curtea Supremă, în pledoariile lor scrise, să nu se "grăbească să se pronunţe cu nesăbuinţă" şi să lase procedura să se desfăşoare în mod normal în faţa curţii federale de apel de la Washington. Ei reamintesc că această instanţă a acceptat deja o revizuire de urgenţă şi a stabilit o audiere pentru 9 ianuarie.
Curtea supremă americană ar putea "confirma decizia din Colorado, eliminându-l pe Trump de pe buletinele de vot de pretutindeni, sau ar putea să o anuleze, făcând în acelaşi timp constatări dăunătoare cu privire la implicarea sa într-o rebeliune" în asaltul asupra Capitoliului la 6 ianuarie 2021, subliniază pe reţelele de socializare profesorul de drept Randall Eliason.
Derek Muller, specialist în drept electoral, subliniază "costul politic în acelaşi timp semnificativ, cât şi incert pentru Trump, în Colorado şi mai departe", al deciziei privind neeligibilitatea sa.
"Chiar dacă este scos temporar de pe buletinele de vot are efecte negative asupra alegătorilor", scrie acest profesor de drept de la Universitatea Notre Dame din Indiana, pe Election law blog.
Alegătorii ar putea reacţiona cu indignare, "insistând să voteze pentru acest candidat, indiferent de ceea ce spun instanţele", adaugă Derek Muller, dar "unii s-ar putea întreba dacă nu cumva îşi aruncă votul la coşul de gunoi".
În opinia sa, "totul depinde, bineînţeles, de modul în care alte state abordează această problemă şi de modul în care alegătorii percep riscul".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.