Democraţii au lansat marţi, la Washington, prima etapă a unei puneri sub acuzare solemne a preşedintelui republican Donald Trump, suspectat că i-a cerut preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ancheteze cu privire la rivalul său politic democrat Joe Biden, o procedură rară şi explozivă care are însă puţine şanse să conducă la destituirea locatarului Casei Albe, relatează AFP.
În pofida multor scandaluri care au zguduit primii ani ai preşedinţiei lui Trump, acest trăsnet politic reprezintă cel mai frontal atac împotriva miliardarului republican.
”O vânătoare de vrăjitoare”, a denunţat imediat preşedintele, care a primit vestea la New York, unde s-a dus la Adunarea Generală a ONU.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ironia calendarului face că Donald Trump se afla, în momentul în care a fost făcut anunţul, acasă, la "Trump Tower", un zgârie-nori pe care l-a ales să-şi anunţe candidatura la Casa Albă în 2015.
FĂRĂ RISC
”Anunţ astăzi (marţi) că Camera Reprezentanţilor deschide o anchetă oficială în vederea unei proceduri de destituire” a lui Trump, a anunţat preşedinta democrată a Camerei inferioare a Congresului american Nancy Pelosi.
”Actele preşedintelui până în această zi au încălcat Constituţia”, a acuzat ea într-o alocuţiune în Congres.
Cu aproximativ 400 de zile înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020, declanşarea acestei proceduri, nepopulară în sondaje şi cu un rezultat foarte incert, reprezintă un pariu riscant.
Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, va fi însărcinată să desfăşoare procedura de punere sub acuzare ("impeachment" în engleză). În cazul în care aceasta ajunge în Senat, controlat de republicani, care îi rămân în majoritatea lor loiali lui Trump, ea urmează să conducă la un ”proces” al preşedintelui, care se încheie cu un verdict.
Pare puţin probabil, în actuala situaţie, ca suficienţi senatori republicani să se întoarcă împotriva lui Trump.
Doar doi preşedinţi americani au fost puşi sub acuzare în Istorie, democraţii Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton, acuzat de ”sperjur” în 1998, în urma relaţiei sale cu stagiara la Casa Albă Monica Lewinsky.
Niciun preşedinte nu a fost destituit vreodată în Statele Unite.
Sperând să obţină un al doilea mandat în noiembrie 2020, republicanul în vârstă de 73 de ani a apreciat ”ridicolă” ideea de a fi destituit şi a apreciat că această procedură îi va fi, din contră, benefică la urne.
Această eventualitate a ţinut-o în frâu mult timp pe Nancy Pelosi. Abila strategă, în vârstă de 79 de ani, se temea că alegătorii ar sancţiona în 2020 un partid care ar petrece prea mult timp ţintindu-l pe republican, în loc să vorbească despre subiectele care îngrijorează profund, ca economia şi sănătatea.
CAZUL UCRAINEAN
În urma unor presiuni, Trump a acceptat până la urmă să publice conţinutul conversaţiei sale cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky, aflată în centrul cazului.
Vizat în mod direct în acest dosar, candidatul democrat la Casa Albă Joe Biden, în vârstă de 76 de ani, s-a raliat marţi susţinătorilor deschiderii unei proceduri de destuirea a lui Trump.
Pentru fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama şi favorit în alegerile primare democrate consideră, cazul ucrainean este o afacere personală. Democraţii îl suspectează pe Trump că a exercitat presiuni, punând în balanţă un ajutor militar destinat Ucrainei, asupra omologului său ucrainean să ancheteze cu privire la Joe Biden şi la fiul său Hunter.
Hunter Biden a lucrat la un grup ucrainean în domeniul gazelor naturale din 2014, pe când tatăl său era vicepreşedinte.
Donald Trump a recunoscut în mod public că i-a menţionat pe Joe şi Hunter Biden în această convorbire controversată, însă dezminte ferm că a exercitat presiuni asupra Ucrainei.
În plină furtună, preşedintele încearcă să întoarcă suspiciunile împotriva lui Biden, pe care-l acuză, alături de fiul său - fără să prezinte vreo probă în acest sens - că sunt ”corupţi”.
Tot scandalul a izbucnit după ce un misterios avertizor de integritate, un membru alserviciilor americane de informaţii, a semnalat în august ierarhiei sale o conversaţie la telefon a lui Trump cu Zelenski.
Potrivit mai multor publicaţii americane, Casa Albă ar putea să autorizeze transmiterea semnalării acestuia către aleşii americani, şi studiază împreună cu oficiali din domeniul informaţiilor posibilitatea ca avertizorul de integritate să fie audiat de membrii Congresului.
Acest avertizor de integritate este pregătit să fie audiat într-o comisie a Congresului, în cazul în care condiţiile de securitate se întrunesc, a anunţat marţi avocatul său, care a declarat totodată că ”aplaudă decizia de publicare a semnalării”, fără să facă alte precizări.
”Aşteptăm publicarea semnalării în întregime”, a declarat avocatul într-un comunicat consultat de AFP.
În urma vastei anchete ruse şi unor multiple investigaţii parlamentare, dosarul ucrainean este cel care a rupt digul în cazul democraţilor celor mai reticenţi, cu Nancy Pelosi în frunte.
Tot mai mulţi democraţi se raliază ideii lansării unei anchete solemne.
Între candidaţii în alegerile primare democrate, cei maiprogresiţti, cu Elizabeth Warren în frunte, dar şi Bernie Sanders sau Kamala Harris, toţi senatori, îndemană de mai multe luni la lansarea unei proceduri de destituire.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...