Fondatorul partidului de guvernământ Visul Georgian, oligarhul Bidzina Ivanişvili, şi-a reconfirmat miercuri la Tbilisi promisiunea de a interzice partidele de opoziţie în cazul în care va obţine victoria în alegerile parlamentare cruciale din acest weekend, relatează Reuters. După alegerile de săptămâna trecută din Moldova, scrutinul din Georgia este văzut ca un alt test al influenţei ruse asupra fostelor sale republici sovietice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Dacă va obţine majoritatea în parlament, Visul Georgian va obliga partidele de opoziţie „să răspundă cu toată rigoarea legii pentru crimele de război comise împotriva populaţiei Georgiei”, a declarat Ivanişvili la un mare miting pro-guvernamental organizat miercuri în piaţa centrală din Tbilisi. El nu a precizat însă ce „crime” au comis acestea.

Deşi este rar văzut în public, miliardarul şi fostul prim-ministru este considerat drept principalul deţinător al puterii în această ţară din Caucazul de Sud cu o populaţie de aproximativ 3,7 milioane de locuitori.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Mai multe mii de persoane s-au adunat miercuri pe bulevardul principal din Tbilisi şi în Piaţa Libertăţii, deşi mulţimea a început să se subţieze vizibil în timp ce Ivanişvili vorbea. Acesta s-a adresat susţinătorilor săi din spatele unui geam antiglonţ.

Potrivit agenţiei de ştiri Interpress, un deputat de rang înalt al partidului Visul Georgian a declarat miercuri, înainte de miting, că partidul va organiza transportul la miting pentru un număr „semnificativ” de participanţi. „Sunt un susţinător al Visului Georgian din ziua în care a fost fondat”, a declarat Ramaz Giorgadze, care a spus că a venit din oraşul Tkibuli, aflat la aproximativ 240 km vest de capitală. „Slavă Domnului că ne-a trimis un om precum Bidzina Ivanişvili”, a spus el, lăudând investiţiile fostului prim-ministru în mai multe oraşe din vestul Georgiei.

După discursul lui Ivanişvili, fiul său cel mare, Bera, un rapper, a interpretat melodia sa din 2011, „Visul georgian”, după care a fost numit iniţial partidul.

Ivanişvili şi-a lansat chemarea la mobilizare cu trei zile înainte ca georgienii să se prezinte la urne în cadrul unor alegeri parlamentare care au ajuns să fie privite ca un test pentru a stabili dacă ţara revine pe orbita Rusiei sau îşi menţine orientarea pro-occidentală.

Cu câteva zile mai înainte, preşedinta Salome Zourabichvili - un critic acerb al Visului Georgian - transmisese un mesaj puternic pro-UE unei mulţimi de mii de susţinători ai opoziţiei adunaţi în aceeaşi piaţă.

Georgiei i s-a acordat anul trecut statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, însă relaţiile s-au deteriorat rapid de când Visul Georgian a adoptat în mai o lege privind „agenţii străini”, despre care criticii spun că este un semn că se înclină spre Moscova. Principalii aliaţi occidentali ai Georgiei au reacţionat prin impunerea de sancţiuni oficialilor georgieni de rang înalt, retragerea a zeci de milioane de dolari în ajutoare şi îngheţarea discuţiilor de lungă durată cu Tbilisi privind securitatea şi apărarea.

Ivanişvili a prezentat alegerile de sâmbătă drept o luptă existenţială pentru a împiedica un „partid al războiului global” al Occidentului să împingă Tbilisi într-un conflict direct cu Moscova - teorii ale conspiraţiei pe care spus şi într-un interviu acordat televiziunii georgiene la începutul acestei săptămâni. În interviul de 80 de minute, difuzat luni, Ivanişvili a acuzat mai mulţi candidaţi ai opoziţiei că pun la cale o „revoluţie” şi haos în Georgia înainte de alegeri.

El a atacat, de asemenea, ceea ce a numit „propaganda LGBT”, afirmând că, în Occident, părinţii îşi obligă copiii să se supună unor operaţii de afirmare a sexului, iar „laptele bărbaţilor” este considerat „la fel ca cel al femeilor”. La începutul acestei luni, în Georgia a fost promulgată o lege care limitează semnificativ drepturile LGBT.

Sondajele de opinie arată că Visul Georgian rămâne cel mai popular partid din ţară, deşi a pierdut teren din 2020, când a obţinut aproape 50 % din voturi şi o majoritate parlamentară restrânsă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.