Rusia a declarat miercuri persona non grata un angajat al Ambasadei României la Moscova ca răspuns la "decizia nemotivată a părţii române din 24 mai de a declara persona non grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti". Acesta este al şaselea caz de expulzare a unor diplomaţi români din Federaţia Rusă în istoria recentă a relaţiilor bilaterale, notează agenţia TASS, care trece în revistă precedentele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La 16 august 2010, Gabriel Grecu, prim-secretar al Departamentului Politic al Ambasadei României, a fost expulzat din Federaţia Rusă. Presupus angajat al Serviciului Român de Informaţii Externe, care lucra la Moscova sub acoperire diplomatică, a fost reţinut în timp ce încerca să obţină informaţii clasificate de natură militară de la un cetăţean rus, susţine TASS.

Ca răspuns, prim-secretarul Ambasadei Rusiei la Bucureşti, Anatoli Akopov, a fost declarat persona non grata în aceeaşi lună de autorităţile de la Bucureşti.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

La 30 martie 2018, Rusia a ordonat unui diplomat român să părăsească teritoriul său. Acesta a fost un răspuns la expulzarea unui oficial al Ambasadei Rusiei din România, ca parte a unei acţiuni coordonate a peste 20 de ţări în sprijinul Marii Britanii, care învinuia Rusia pentru otrăvirea, la 4 martie, a fostului angajat GRU Serghei Skripal în Salisbury.

La 11 mai 2021, Rusia l-a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar de la Ambasada României la Moscova, căpitanul G. Iliescu. Măsura a venit ca răspuns la acţiunile similare din 26 aprilie împotriva ataşatului adjunct al apărării de la Ambasada Rusiei la Bucureşti.

La 13 mai 2022, Rusia a ripostat prin declararea persona non grata a 10 diplomaţi români care lucrau la Moscova. La 5 aprilie, România expulzase acelaşi număr de diplomaţi ruşi.

La 8 septembrie 2022, Rusia a declarat persona non grata un angajat al Ambasadei României în Federaţia Rusă. Acesta a fost un răspuns la "decizia nemotivată a părţii române din luna august de a declara persona non grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti". 

La 3 iulie 2024, Rusia a declarat persona non grata un angajat al Ambasadei României la Moscova ca răspuns la decizia din 24 mai a Bucureştiului de a declara persona non grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

CITEȘTE ȘI MAE - Federaţia Rusă a declarat drept persona non grata un membru al Ambasadei României la Moscova

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.