Creştina Asia Bibi a părăsit Pakistanul, la peste şase luni de la achitarea sa de o condamnare la moarte, după ce a fost găsită vinovată de blasfemie, care a provocat indignare în lume, a declarat miercuri un cadru din Guvernul pakistanez pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Asia Bibi a părăsit Pakistanul de bunăvoie”, a declarat această sursă, care a cerut protecţia anonimatului.

Mai mute publicaţii pakistaneze au difuzat ştirea miercuri.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Avocatul creştinei, Saif ul Mulook, care a recunoscut că nu a discutat în mod direct cu clienta sa, a declarat pentru AFP că a înţeles, după ce a discutat cu ”sursele” sale, că ea se află în Canada, unde fiicele sale au fugit în urmă cu mai multe luni, potrivit mai multor surse diplomatice.

Ministerul canadian de Externe, contactat de AFP, a refuzat să facă vreun comentariu. Autorităţile pakistaneze nu s-au pronunţat în mod oficial cu privire la destinaţia sau condiţiile plecării lui Asia Bibi.

Premierul britanic Theresa May a părut însă să sugereze, în Camera Comunelor, că Asia Bibi se ducea în Canada.

”Canada a făcut această ofertă, iar noi credem că este dreaptă şi adecvată şi o susţinem”, a declarat ea, salutând informaţii potrivit cărora Asia Bibi "a putut să călătorească liber”, iar acum poate ”să ia decizii cu privire la propriul viitor”.

Mai multe surse în domeniul securităţii din Pakistan au declarat pentru AFP că creştina a plecat în Canada.

La jumătatea lui noiembrie, premierul canadian Justin Trudeau declarat pentru AFP că era ”în discuţii cu Guvernul din Pakistan” pe tema lui Asia Bibi.

Asia Bibi a fost condamnată la moarte după ce a fost găsită de blasfemie în 2010, în urma unor acuzaţii formulate de două sătence musulmane cu care muncea, potrivit cărora ea l-a ”insultat” pe profetul Mahomed într-o ceartă cu privire la un pahar de apă.

”UŞURARE”

Cazul său a devenit emblematic pentru derivele legii cu privire la blasfemie în Pakistan, instrumentalizată adesea, potrivit criticilor acesteia, în vederea reglării unor conflicte personale, prin difuzarea de acuzaţii false.

”Este o mare uşurare că această probă ruşinoasă s-a încheiat în sfârşit, iar Asia Bibi şi familia sa se află în siguramţă”, a declarat adjunctul directorului programului în Asia de Sud al Amnesty International (AI) Omar Waraich.

”Ea n-ar fii trebuit să fie încarcerată vreodată şi cu atât mai puţin să fie supusă unor ameninţări constante la adresa vieţii sale”, a adăugat el, îndemnând la ”abrogarea” legii blasfemiei în Pakistan.

Bibi, o muncitoare agricolă în vârstă de aproximativ 50 de ani, a sfârşit prin a fi achitată, în octombrie, de Curtea Supremă pakistaneză, cea mai înaltă jurisdicţie în ţară, după ce a petrecut peste opt ani pe culoarele morţii.

După achitarea sa, mii de islamişti din cadrul grupării Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) au blocat, timp de trei zile, principalele axe în ţară, cerând ca aceasta să fie spânzurată - blasfemia fiind un subiect incendiar în Pakistan.

Aceea şi Curte Supremă a exonerat-o, apoi, definitiv, în ianuarie, respingând un recurs împotriva achitării sale.

De atunci, Asia Bibi era ţinută sub supraveghere la domiciliu, iar condiţiile sejurului său în ultimele luni nu au fost explicitate de către Islamabad.

Soarta lui Asia bibi a avut un răsunet internaţional, atrăgând atenţia papilor Benedict al XVI-lea şi Francisc. Una dintre fiice sale s-a întâlnit cu Francisc în două rânduri.

"Asia Bibi este în sfârşit liberă”, şi-a exprimat satisfacţia British Pakistani Christian Association, o asociaţie de creştini britanici de origine pakistaneză, care afirmă că s-a implicat în cazul lui Asia Bibi.

”Cea mai celebră victimă a legii pakistaneze a blasfemiei a fost în sfârlit eliberată de ţara sa natală, unde a devenit figura cea mai destată în ţară, în pofida faptului că tribunalele au exonerat-o de false acuzaţii care au menţinut-o izolată în celulă timp de aproape zece ani”, subliniază această asociaţie într-un comuniat.

Creştinii, care reprezintă aproximativ 2% din populaţia pakistaneză, majoritar musulmană, constituie una dintre comunităţile cele mai declasate din ţară.

Ei trăiesc adesea în tabere improvizate la marginea oraşelor şi li se oferă locuri de muncă prost plătite, ca măturători, agenţi de întreţinere sau bucătari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.